pixel.png

Pandemia cu coronavirus ia amploare pe zi ce trece. Numărul celor infectaţi şi, din nefericire, al celor decedaţi creşte, de aceea este important să stăm cât mai izolaţi şi să respectăm măsurile impuse de autorităţi. În aceste momente, femeile însărcinate ce urmează să nască sunt o categorie aparte, o categorie mai expusă riscului de infectare. Am stat de vorbă cu Dr Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV despre riscurile la care sunt expuse femeile însărcinate, dar şi bebeluşii lor. Deşi nu sunt încă studii suficiente şi, implicit, nici date concrete despre numărul gravidelor infectate cu acest virus ori implicaţiile acestuia pe termen mediu şi lung, dacă eşti gravidă, este important să faci tot ce-ţi stă în putinţă pentru a nu te infecta! Astfel, te fereşti şi pe tine şi pe bebeluş!

Ce se întâmplă doctore: Sunt femeile gravide în grupa de risc?
Dr. ginecolog Erna Stoian:
În acest moment nu se cunosc date care să arate că femeile gravide au o susceptibilitate mai mare la infecţia cu COVID-19. Totuşi imunitatea femeii gravide este mai scăzută şi ştim că este mai predispusă  la apariţia unor forme mai severe de gripă şi la apartia unor complicaţii, mai frecvent.

C.S.Î.D.: Care sunt riscurile pentru o femeie gravidă dacă este infectată cu COVID-19?
E.S.:
Nu se cunosc deocamdată riscurile la femeile gravide infectate cu COVID-19. Dar se ştie că la infecţiile cu coronavirusuri înrudite ca SARS COV şi MERS COV au apărut naşteri premature, feţi cu greutate mică la naştere şi chiar moarte fetală intrauterină.

<!–

Formul de quiz

–>

C.S.Î.D.: Care sunt riscurile pentru făt (malformaţii, probleme de dezvoltare)?
E.S.:
Nu există date legate de eventuale malformaţii, dar trebuie să ştim că febra, în special în primul trimestru de sarcină, este asociată cu apariţia unor malformaţii la făt.

C.S.Î.D.: Se ştie să existe riscul transmiterii de la mama la făt?
E.S.:
Din datele pe care le avem şi uitându-ne în urmă la efectele infecţiilor cu SARS şi MERS, nu pare să existe transmitere verticală, dar aceste informaţii nu sunt încă cercetate suficient.

C.S.Î.D.: Din cunoştinţele dumneavoastră ştiţi să se fi născut copii cu COVID 19 din mame infectate?
E.S.:
La acest moment nu sunt date cu copii infectaţi din mame cu COVID-19. Adică bebeluşii cu mame infectate nu s-au născut cu coronavirus.

C.S.Î.D.: Ştiţi să se transmită virusul prin alăptare?
E.S.:
Virusul nu s-a izolat nici din lichidul amniotic, nici din laptele matern. Dar ştim că transmiterea se realizează prin contact apropiat şi datorită acestui fapt mamele purtătoare sau infectate pot transmite infecţia

C.S.Î.D.: Care sunt recomandările dumneavoastră pentru gravide?
E.S.:
Gravidele trebuie să urmeze paşii pentru prevenţie comunicaţi de autorităţi: spălat frecvent pe mâini, evitarea aglomeraţiilor, evitarea deplasărilor care nu sunt esenţiale, evitarea contactului cu persoane revenite în ţară din zonele cu risc, evitarea atingerii feţei cu mâinile nedezinfectate. Pentru femeile însărcinate, cel mai bine ar fi să stea la domiciliu.

C.S.Î.D.: Gravidele pe care le monitorizaţi respectă recomandările autorităţilor?
E.S.:
Am primit extreme de multe întrebări legate de infecţia cu covid şi în general pacientele mele au fost receptive la sfaturi şi multe au început să lucreze de acasă sau au solicitat concediu.

C.S.Î.D.: Cum sunt pacientele dumneavoastră cu psihicul? Sunt panicate sau reuşesc să fie echilibrate?
E.S.:
Stările emoţionale ale femeii gravide sunt foarte intense în general. Nivelul de stres şi de griji este mai mare pentru că se gândesc şi la micile suflete din burtică pe care trebuie să le protejeze. E foarte important, de fapt, ca noi toţi să ne protejăm! Şi pentru sănătatea noastră, dar şi pentru a putea proteja şi categoriile vulnerabile ca oamenii în vârstă şi gravidele.

Preluat de la: csid.ro