Serdjo-Matarela.jpg
Președintele Italiei, Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, al cărui mandat urma să se încheie săptămâna viitoare, la 3 februarie, a fost reales sâmbătă pentru un al doilea mandat de şapte ani, un deznodământ ce pune capăt unei săptămâni de blocaj politic care a scos la iveală diviziunile profunde între partidele de la guvernare.

În Italia, președintele este ales de parlament și deși Constituția nu limitează numărul de mandate prezidențiale, este doar pentru a doua oară în istoria țării când șeful statului este reales. În tradiția politică italiană, există cutuma ca președinții să rămână în funcție doar un mandat. Până în 2013, când Giorgio Napolitano a acceptat să rămână în funcție încă o perioadă pentru a încheia blocajul de atunci din Parlament, niciun alt președinte nu a mai candidat pentru un al doilea mandat. Napolitano a spus atunci, însă, că nu va rămâne în funcție pe durata întregului mandat. A demisionat, ulterior, în 2015, transmite DIGI24.

La 80 de ani, Sergio Mattarella, al cărui mandat urma să se încheie pe 3 februarie, a fost reales pentru un al doilea mandat de şapte ani, obţinând majoritatea absolută de voturi (de cel puțin 505) din partea celor 1 009 senatori, deputaţi şi responsabili regionali chemaţi să voteze. În final, Mattarella a primit 759 de voturi din cele 1 009, conform numărătorii oficiale.

>Mult timp considerat drept favorit, premierul în exercițiu Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, şi-a văzut şansele diminuându-se, numeroşi parlamentari refuzând să voteze în favoarea sa de teama că se va sparge coaliţia guvernamentală, amestecând dreapta şi stânga, ceea ce ar duce la declanşarea alegerilor legislative anticipate.

Preluat de la: diez.md