schimbari-de-dispozitie.jpg

Unul din 100 de oameni va experimenta tulburarea bipolară la un moment dat în viață. Este o boală mintală care provoacă fluctuații extreme ale dispoziției, ce variază de la stări emoționale intense (mania sau hipomania) la depresii severe. Se poate spune că majoritatea oamenilor au o idee generală despre ce este tulburarea bipolară – filmele și serialele prezintă toate personaje bipolare, iar multe vedete precum Miley Cyrus, Catherine Zeta-Jones, Mariah Carey și-au făcut public diagnosticul.

Cu toate acestea, tulburarea bipolară este adesea înțeleasă greșit – uneori, pot trece ani până ca o persoană să primească un diagnostic corect. Într-un interviu pentru revista People, Mariah Carey a dezvăluit că inițial credea că tulburarea ei bipolară era o problemă de somn. „Dar nu era o insomnie normală, nu stăteam trează numărând oi,” a spus ea. „Munceam și munceam și munceam… Eram iritată și mereu cu teama de a-i dezamăgi pe oameni.” Se pare că, de fapt, ea experimenta un episod maniacal.

Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de tulburare maniaco-depresivă, se încadrează în trei categorii principale:

Acesta este diagnosticat atunci când o persoană are un episod maniacal, ce durează cel puțin o săptămână. Perioadele maniacale sunt urmate (sau precedate) de episoade depresive sau hipomaniacale.

Acesta este diagnosticat atunci când o persoană experimentează cel puțin un episod hipomanical și un episod depresiv (dar nu a avut niciodată un episod manical).

Este o formă mai ușoară de bipolaritate, în care persoanele experimentează în mod regulat fluctuații ale dispoziției cu simptome depresive și hipomaniace pe o perioadă de cel puțin doi ani.

Episoadele depresive, pe de altă parte, manifestă multe dintre aceleași simptome pe care le asociem cu depresia majoră sau unipolară. În această stare, persoanele se vor simți extrem de descurajate, lipsite de speranță, fără energie, uituce, dezinteresate și incapabile să se concentreze. Nu mai simt nici o plăcere pentru lucrurile care le făceau odată bucurie. De asemenea, sunt mai predispuse să se gândească la moarte și sinucidere.

Frecvența și durata acestor episoade variază destul de drastic de la o persoană la alta. Există persoane care par să aibă aceste cicluri de câteva ori pe parcursul a lunii sau a două luni, în timp ce altele pot avea literalmente luni întregi între episoade.

Este important pentru pacienții cu bipolaritate să fie atenți la propriile simptome de recidivă și să împartă un plan colaborativ de îngrijire cu prietenii apropiați și membrii familiei de încredere. În acest fel, persoanele iubite care te susțin pot identifica semnele unui episod iminent și te pot ajuta să faci tratament – de obicei medicamente sau terapie – înainte ca schimbarea de dispoziție să devină severă.

Simptomele pot fi mai subtile decât ai putea crede. Schimbările în somn, energie, cogniție, poftă de mâncare, toleranța la frustrare – toate acestea fac parte din planurile pe care oamenii le realizează împreună, unde își descriu cum își dau seama că sunt bine, cum își dau seama că se îndreaptă spre o depresie și cum își pot da seama că se îndreaptă spre hipomanie sau manie.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Tulburarea bipolară, o afecțiune des confundată cu depresia. Cum se manifestă episoadele maniacale versus cele depresive și ce soluții există

Preluat de la: csid.ro