Valeni-Cahul.jpg

Satul Văleni din raionul Cahul a fost desemnat destinația anului în Republica Moldova. Premiul a fost oferit în cadrul galei „Destinația anului 2024”, un concurs la care a participat atât în țara noastră, cât și România.

De asemenea, Grupul de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos” din Cahul a câștigat locul II la categoria „Cea mai bună promovare”.

Anul acesta, pentru prima dată, reprezentanții Republicii Moldova au avut oportunitatea de a participa și de a concura în cadrul competiției alături de destinațiile din România. Șapte destinații turistice de la noi din țară au concurat pentru titlul de „Destinația Anului 2024”.

Obiectivele din Moldova care au participat la concurs sunt:
# categoria „Regiuni eco-turistice”: Rezervația naturală „Plaiul Fagului”, Ungheni;
# categoria „Sate de basm”: Văleni, Cahul;
# categoria „Orașe care inspiră”: Chișinău – capitala turistică a Republicii Moldova;
# categoria „Atracții cultural-educative”: Complexul Muzeal Cipova-Saharna din Rezina și Mănăstirea Căpriana din Strășeni;
# categoria „Cazare epică boutique”: pensiune „La Tudora”, Ștefan Vodă;
# categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”: Soroca.

Evenimentul a avut loc în data de 21 mai, la Ateneul Român din București.

Amintim că în 2023, Văleni a primit premiul Best Tourism Villages 2023, cel mai prestigios premiu în domeniul turismului rural la nivel mondial. A fost pentru prima dată când un sat din Republica Moldova a fost inclus în clasamentul celor mai bune destinații turistice rurale din lume.

Satul Văleni este cunoscut în întreaga țară și nu doar datorită atracțiilor turistice, dar și a celebrei bunici care „bate doba” și care a evoluat alături de Zdob și Zdub în anul 2005 la Eurovision.

Preluat de la: diez.md