1310979.jpg

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse critică critică participarea țărilor la summitul „Platforma Crimeea” care a avut loc pe 23 august. La acest eveniment a participat și Maia Sandu care a declarat că „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa este ilegală”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova susține că partea ucraineană s-a dat în spectacol politic și că a creat o platformă populistă „spectacol politic rupt de realitate care vizează păstrarea tematicii privind șederea temporară a Crimeei ca parte a Ucrainei”. Aceasta adaugă că țările invitate la acest eveniment au participat la „încălcarea integrității teritoriale a Federației Ruse, care va avea inevitabil un efect corespunzător”, informează Tass.ru.

Zaharova a mai precizat că problema anexării Crimeei de către Federația Rusă a fost închisă în luna martie 2014 când locuitorii peninsulei au ales integrarea în cadrul Rusiei în urma unui referendum.

Amintim că, începând cu luna martie 2014, UE a impus măsuri restrictive împotriva Rusiei, adoptate ca răspuns la „anexarea ilegală a Crimeei și la destabilizarea deliberată a Ucrainei”.

<!–

–> <!–

–>

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev. La eveniment, au fost prezenți alți 14 șefi de state și de guverne, dintr-un total de 44 de delegații internaționale, inclusiv oficiali de rang înalt ai UE.

„Platforma Crimeea” este o inițiativă diplomatică a Ucrainei, care urmează să devină un mecanism internațional de discuții cu scopul de readuce controlul Ucrainei asupra peninsulei anexată de Rusia în 2014. „Platforma Crimeea” va funcționa în regim permanent și va avea un oficiu la Kiev. Inițiativa Kievului a fost criticată de Moscova.

Preluat de la: diez.md