221206081333-engels-air-base-file-120422.jpg
Aerodromul de aviație strategică Engels din regiunea Saratov, Rusia, a fost atacat pentru a doua oară în această lună de către o dronă, anunță Ministerului rus al Apărării. Potrivit acestuia, trei soldați au fost uciși.

Conform BBC, luni seara au existat rapoarte ale martorilor oculari despre o explozie în apropierea aerodromului Engels din orașul Saratov, unde se află baza aeriană a Forțelor Aerospațiale Ruse și, conform datelor, bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune Tu-160 și Tu-95MS.

Dimineața a fost publicată o declarație a Ministerului rus al Apărării, potrivit căreia o dronă ucraineană a fost doborâtă deasupra aerodromului.

„Pe 26 decembrie, în jurul orei 1.35, ora Moscovei, un vehicul aerian ucrainean fără pilot a fost doborât la o altitudine mică în timp ce se apropia de aerodromul militar Engels din regiunea Saratov”, a declarat apărarea aeriană a Forțelor Aerospațiale Ruse.

Trei militari ruși care se aflau pe aerodrom au fost răniți mortal în urma căderii epavei unei drone, a declarat Ministerul Apărării. Cu puțin timp înainte, canalul de telegrame Baza a scris despre cei trei soldați morți. Echipamentele aviatice nu au fost avariate, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Acesta este al doilea atac asupra bazei strategice de aviație din Engels. Pe 5 decembrie, armata rusă a anunțat interceptarea dronelor ucrainene care vizează două aerodromuri strategice ale aviației rusești – în regiunile Saratov și Reazan. Avioanele cu rază lungă de acțiune sunt folosite pentru a efectua lovituri cu rachete asupra Ucrainei, inclusiv asupra infrastructurii energetice.

Speakerul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în emisiunea Telemarafon, a declarat: „Dacă rușii au crezut că războiul nu le va afecta adânc spatele, atunci nu este așa.” El a adăugat că Forțele de Apărare ucrainene sunt pregătite pentru noi atacuri din partea Federației Ruse, iar posibilitățile de atacuri din partea Federației Ruse rămân a fi mari. „Pregătirile continuă după fiecare lovitură. Ne întărim, vine ajutor suplimentar. Oamenii trebuie să rămână calmi”, a adăugat Iuri Ignat.

Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busarghin, chiar înainte de anunțul Ministerului Apărării, a scris pe canalul său de Telegram că „nu există absolut nicio amenințare pentru locuitori”. „Toate poveștile despre evacuarea din oraș sunt minciuni flagrante, create cu mult dincolo de granițele țării”, a spus el, amenințând cu răspunderea penală pentru răspândirea de „informații false cu bună știință”. Guvernatorul a făcut o declarație similară în dimineața zilei de 5 decembrie.

Despre decesul soldaților ruși în urma distrugerii dronei ucrainene a scris și presa din Rusia. Conform TASS: „Sistemele de apărare aeriană ale Forțelor Aerospațiale Ruse au împiedicat o lovitură cu drone ucrainene asupra aerodromului militar Engels din regiunea Saratov. Trei persoane au murit din cauza căderii de resturi”.

Rusia a provocat lovituri masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din 10 octombrie. Președintele rus Vladimir Putin a asociat acest lucru cu explozia de pe podul din Crimeea. Autoritățile ucrainene numesc atacurile cu rachete asupra infrastructurii o teroare energetică menită să încalce voința ucrainenilor de a lupta.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md