internet.jpg

În anul 2022, Moldova s-a poziționat pe locul 13 în clasamentul accesibilității la internet, potrivit platformei VPN Surfshark. La această cercetare au fost analizate 117 țări, adică 92 % din populația lumii.

Astfel, potrivit studiului, locuitorii Republicii Moldova trebuie să muncească mai mult de o oră pentru a putea plăti o lună de acces la internet fix acasă. Și au nevoie de puțin mai puțin de un minut pentru a plăti pentru internet mobil.

Cel mai accesibil internet mobil este în Israel. Pentru a plăti pentru 1GB de trafic mobil la cel mai ieftin tarif, locuitorii trebuie să lucreze doar 5 secunde. Este nevoie de puțin mai puțin de 20 de minute de lucru pentru a plăti internetul care este instalat. Acest lucru se datorează prețurilor scăzute atât pentru internetul care este instalat acasă, cât și pentru cel mobil.

Ultimul loc în clasamentul țărilor cu cel mai accesibil internet este ocupat de Coasta de Fildeş (țară în Africa Occidentală). Locuitorii acestei țări trebuie să muncească 65 de ore pentru a achita o luna de acces la internet fix, și aproape o oră pentru a achita internetul mobil.

În linii generale, disponibilitatea internetului fix a scăzut în ultimul an. Oamenii trebuie să lucreze cu șase minute mai mult pentru a obține aceleași servicii. În același timp, serviciile pentru telefonia mobilă s-au ieftinit. Oamenii trebuie să lucreze cu două minute mai puțin pentru a obține același servicii.

Preluat de la: diez.md