leovalocuri.jpeg
În fiecare colț al Moldovei există locații care impresionează prin aspect, istorie și mesaj spiritual. Dacă te afli din întâmplare sau demult îți dorești să vizitezi sudul Moldovei și să faci un popas în raionul Leova, atunci noi îți recomandăm câteva locuri care îți merită toată atenția.

Curiozitatea de a descoperi locații noi ți-o poate satisface împrejurimile orașului Leova. Acest oraș este situat chiar pe malul Prutului, ceea ce înseamnă că picnicurile și scăldatul în apa Prutului sunt la ordinea zilei. Totodată, raionul Leova se mândrește cu podgoriile sale și cu fabricile locale de vinuri, numele cărora au străbătut întreaga lume. Așadar, vă propunem să purcedem într-o excursie virtuală în raionul Leova.

#1. Complexul de fortificații „Valul lui Traian”

Vestitul „Valul lui Traian” reprezintă un complex de fortifacații de apărare care se presupune că a fost ridicat în secolele III-IV. Deși la prima impresie s-ar părea că fortificațiile au fost ridicate de Traian, marele împărat roman, acesta nu ar avea nicio legătură cu locația. În realitate, se zice că aceste fortificații au fost construite pentru ca strămoșii noștri să se apere de popoarele barbare.

Aceste linii de fortifiicații se află pe teritoriul a trei țări vecine, Republica Moldova, România și Ucraina. Pe teritoriul Moldovei aceste fragmente au primit denumirile de „Zidul de sus” și „Zidul de jos”. Teritoriul raionului Leova este traversat de „Zidul de Jos”. Frumusețea acestuia este maximă în sezonul primăverii când este brăzdat de verdeață.


Sursă foto: adrsud.md

Sursă foto: prospect.md

#2. Râul Sărata

Râul Sărata este un afluent al Râului Prut. Legendele spun că în jurul acestui râu (și a iazurilor sale) s-au format satele din raionul Leova. În jurul acestui iaz se organizau de obicei târguri, astfel orașul Leova și-a căpătat denumirea inițială de Târgul Sărății. Actualmente, acest râu are peste 60 de afluenți, printre care și iazurile din satele Sărata Nouă și Cneazevca, care se bucură de popularitate înaltă în rândul doritorilor de a organiza ieșiri în natură. Aceste iazuri sunt localizate în imediata apropiere de traseul național Chișinău-Cahul R34, ceea ce le face popasuri preferate de turiști. Apropo, în lunca acestui râu se regăsesc și trei plante rare Alisma gramineumIris halophilaTypha laxmannii.


Sursă foto: casata.md

Sursă foto: casata.md

#3. Vinăria „Fautor

Timp de patru ani la rând, 2017, 2018, 2019, 2020, vinăria „Fautor” a fost cea mai premiată vinărie din Moldova. Iar recent, vinul roșu, „Negre”, marca „Fautor”, a obținut titlul de cel mai bun vin roșu din lume.

Podgoriile, cât și vinăria sunt localizate în satul Tigheci, din raionul Leova, și aparțin arealului vinicol „Valul lui Traian”. Paradoxal sau nu, vinăria și podgoriile sale sunt localizate pe aceeați latitudine geografică ca și vestita regiune vinicolă franceză, Bordeaux.


Sursă foto: fautor.wine

Sursă foto: fautor.wine

Sursă foto: fautor.wine

#4. Stejarul secular sau „Stejarul lui Pușkin”

Exact în inima orașului Leova se află unul dintre cei mai bătrâni stejari din Moldova, datând din secolul al XVII-lea. Stejarul are o înalțime de aproximativ 20 de metri. Legendele zic că la umbra acestuia s-au odihnit domnitorii moldoveni printre care și Dmitrie Cantemir, precum și poetul rus, Alexandr Pușkin, fapt pentru care mai este numit de către turiști și „Stejarul lui Pușkin”. Turiștii ajunși în acest oraș nu ezită să stea la umbra vestitului stejar.


Sursă foto: Facebook/Muzeul de Istorie și Etnografie Leova

#5. Cetatea Cazangic

Cetatea Cazangic reprezintă un restaurant situat în satul Cazangic, pe traseul național Chișinău-Cahul R34. Acesta este vestit pentru exteriorul său care seamănă cu o cetate, de unde îi vine și denumirea. Cert este că locația este adorată atât de locuitorii raionului, cât și de turiștii care vizitează sudul Moldovei, având o locație prielnică pentru vizitatori și fiind un popas excelent.


Sursă foto: casata.md

Sursă foto: casata.md

Preluat de la: diez.md