putin-.jpeg
Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice de ofensivă. Președintele rus a anunțat despre aceasta în timpul discursului său către Adunarea Federală din Rusia. De asemenea, a ordonat Ministerului Apărării și Rosatom să asigure pregătirea pentru testarea armelor nucleare rusești.

„Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive. Repet, Rusia nu se retrage din tratat, dar își suspendă participarea. Ministerul Apărării și Rosatom trebuie acum să asigure pregătirea pentru testele cu arme nucleare rusești. Primii nu vom face teste, dar dacă SUA va face, vom face și noi”, a declarat Putin.

Tratatul ruso-american privind armele strategice ofensive este un tratat care limitează numărul de focoase nucleare de fiecare parte la 1 550 și numărul de rachete balistice intercontinentale, de rachete balistice lansate de pe submarine și de bombardiere grele la 700. Tratatul a fost semnat în 2010.

Discursul integral al lui Putin îl puteți vedea mai jos.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md