colaj-19.jpg
Capitolina Cozma este originară din localitatea Măcărești, raionul Ungheni. Pasiunea de suflet a tinerei este pictura, de aceea obișnuiește să picteze pe hârtie, pe pânză, pe pietre și, mai nou, a dezvoltat un interes deosebit pentru picturile pe pereți. Astfel, ea a ajuns să picteze pereții instituției de învățământ unde este elevă în clasa a VIII-a, însă aceasta nu este prima experiență de acest fel a Capitolinei.

De mic copil, Capitolina adoră să picteze, însă a început să acorde atenție acestei pasiuni abia la vârsta de 10 ani, când împreună cu părinții a decis să se înscrie la Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni. Tot atunci a început adevărata călătorie a Capitolinei în lumea culorilor.

„De când mă știu, iubesc să pictez, însă abia la vârsta de 10 ani am început să acord atenție acestei pasiuni. După ce am început să studiez la școala de arte plastice, am îndrăgit și mai mult arta, iar pictura a devenit o parte din mine”, afirmă Capitolina.


Sursă: Capitolina Cozma/arhivă personală

Dintre toate tehnicile existente în pictură, Capitolina preferă culorile acrilice și picturile în ulei, care datorită texturii lor au reușit să devină preferatele tinerei. Deși este abia în clasa a VIII-a, Capitolina știe sigur ce vrea să facă după absolvirea liceului. Tânăra intenționează să urmeze o Facultate de Arte Plastice pentru a se iniția și mai mult în domeniul picturii. Recent, Capitolina a fost invitată să picteze unii pereți din cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Elada” din Măcărești, unde își face studiile. Asta a fost a doua experiență de acest gen a tinerei, iar rezultatul este spectaculos.


Sursă: Capitolina Cozma/arhivă personală

Pe lângă pereții din cadrul liceului, Capitolina a mai pictat și pereții grădiniței „Izvoraș” din localitatea Măcărești. Aceasta este prima lucrare de acest fel a tinerei și a fost realizată la solicitarea administrației grădiniței.


Sursă: Capitolina Cozma/arhivă personală

Capitolina Cozma se implică activ în diferite activități de voluntariat și participă la concursurile de pictură care îi par interesante. Respectiv, unul dintre concursurile la care a participat recent este „Ungheniul în culori”, unde a reușit să obțină locul II. „Sunt mândră de rezultatul pe care l-am obținut la acest concurs și sper ca în viitorul apropiat să fiu și mai bună în ceea ce fac”, susține tânăra.


Sursă: Capitolina Cozma/arhivă personală

Din multitudinea de lucrări pe care le-a realizat de-a lungul anilor, Capitolina are câteva preferate, una dintre ele fiind „Inima mea bate pentru Ucraina”, realizată în semn de solidaritate cu poporul ucrainean.


Sursă: Capitolina Cozma/arhivă personală

Pentru Capitolina Cozma pictura este modalitatea cea mai sigură de a vedea partea frumoasă a lumii din jur. „Îmi este dificil să explic ce înseamnă pictura pentru mine. Cred că este suficient să se știe doar faptul că datorită picturii am învățat să văd partea frumoasă a lumii”, a punctat tânăra.


Sursă: Capitolina Cozma/arhivă personală

Preluat de la: diez.md