perseide-700x377.jpg
Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute şi pentru că pot fi observate în perioada concediilor şi a vacanţelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

În perioada 17 iulie – 26 august, curentul de meteori Perseide este foarte activ, iar momentul de activitate maximă va fi anul acesta în noaptea 12-13 august. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulţi meteori.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Astfel, din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Potrivit specialiştilor în astfel de fenomene, cel mai bun loc de observaţie este de la ţară şi de la munte, însă perseidele pot fi observate şi de la marginea oraşelor mari.

Persoanele care vor observa perseidele din zonele cu cer curat pot vedea maximum 100 de meteori pe oră, iar cele care vor privi acest fenomen astronomic din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Țineți minte, ochii au nevoie de 20 de minute pentru a se adapta întunericului nopții. Tot ce trebuie să faceți este să vă așezați comod și să așteptați. Vânătoarea de stele căzătoare este un joc al răbdării, însă spectacolul este deplin.

Se crede că descoperitorul Perseid este matematicianul belgian, astronomul, meteorologul Lambert Adolph Jacques Ketelet, care a raportat acest spectacol în august 1835, deși ploaia de meteori Perseide este cunoscută omenirii de aproximativ două mii de ani. Numărul de meteori care „cad” în fiecare oră a fost calculat pentru prima dată în 1839, numărul maxim a fost de 160 de meteori pe oră.

Preluat de la: diez.md