Manifestații în Peru. Numărul deceselor a atins 39 de persoane. Cel puțin 17 persoane au fost ucise doar luni în urma confruntărilor cu poliția din orașul Juliaca, a anunțat luni biroul pentru drepturile omului din Peru.

Confruntările sângeroase au avut loc în Juliaca, un oraș de lângă malul lacului Titicaca din regiunea Puno din sudul Peru. Henry Rebaza, un oficial al Ministerului Sănătății din Puno a declarat pentru postul de televiziune de stat TV Peru că 68 de persoane au fost rănite.
Biroul pentru drepturile omului din Peru a anunțat că 17 persoane au decedat în urma confruntărilor cu poliția. Printre decedați se numără cel puțin doi adolescenți, anunță Reuters.

Unele dintre cadavre au răni de gloanțe, a declarat directorul regional de sănătate din Puno, Ismael Cornejo, pentru postul de radio local RPP.

Cele mai recente victime ridică numărul morților în urma ciocnirilor antiguvernamentale cu forțele de securitate la 39. Protestele au început în luna decembrie, după înlăturarea și arestarea președintelui Republicii Peru, Pedro Castillo, la scurt timp după ce acesta a încercat să dizolve ilegal congresul.

Castillo ispășește 18 luni de arest preventiv sub acuzația de rebeliune, pe care el o neagă.

Rebaza a mai spus la Peru TV că 28 de polițiști răniți nu pot fi evacuați de pe aeroportul din Juliaca. Premierul peruan Alberto Otarola a declarat că mii de protestatari au încercat să invadeze aeroportul împreună cu o secție de poliție.

În timpul zilei la Juliaca, un martor de la Reuters a înregistrat imagini cu împușcături și fum pe străzi, în timp ce protestatarii s-au adăpostit în spatele plăcilor metalice mari și ale indicatoarelor rutiere și au aruncat cu pietre în poliție folosind praștii improvizate.

Alte imagini au arătat oameni care administrau RCP unui bărbat întins nemișcat pe pământ într-un pulover pătat de sânge și oameni cu răni grave într-o sală de așteptare aglomerată a spitalului.

O femeie neidentificată a declarat pentru Reuters că ruda lor a fost lovită de un glonț în timp ce se plimba cu un prieten care locuia în apropiere.

„Vreau să fac apel la guvernul central. Cum putem avea atât de mulți morți?”, a declarat Jorge Sotomayor Perales, șeful secției de terapie intensivă a unui spital din Juliaca.

Biroul pentru drepturile omului din Peru, cunoscut sub numele de Biroul Ombudsmanului, a cerut poliției să respecte standardele internaționale în utilizarea forței și pentru investigarea morților, îndemnând în același timp protestatarilor să se abțină de la atacarea proprietăților sau să împiedice circulația ambulanțelor.

Luni mai devreme, ombudsmanul a declarat că un nou-născut a murit în timp ce era transferat din orașul Yunguyo, la sud-est de Juliaca, la un spital local într-o ambulanță care a fost întârziată de un blocaj rutier.

Protestele care au cerut alegeri anticipate și eliberarea lui Castillo au fost reluate săptămâna trecută, după o pauză de câteva zile. Protestatarii cer, de asemenea, demisia noii președinte Dina Boluarte, închiderea Congresului și modificarea constituției.

La rândul său, Boluarte a spus că nu poate îndeplini unele dintre cererile-cheie ale protestatarilor. Ea a cerut cetățenilor să „reflecteze”.

„Singurul lucru care era în mâinile mele a fost să avansez alegerile pe care le-am propus deja. Ceea ce cereți este un pretext pentru a continua să generați haos în orașe”, a spus președinta.

Comisia Inter-Americană pentru Drepturile Omului a declarat că va efectua o vizită în Peru de miercuri până vineri, vizitând Lima și alte orașe pentru a evalua situația.

Preluat de la: diez.md