1satelit.jpg
Un satelit NASA, lansat acum patru decenii, a căzut în atmosferă. Acesta s-a aflat pe orbită 21 de ani și a servit la măsurarea stratului de ozon atmosferic. Satelitul a depășit cu mult durata de viață care era estimată la aproximativ doi ani.

Satelitul bugetar pentru radiații terestre (ERBS) de la NASA a reintrat în atmosfera Pământului duminică, 8 ianuarie, după aproape patru decenii de la aflarea sa în spațiu. Timp de 21 de ani pe orbită, ERBS a investigat în mod activ modul în care Pământul a absorbit și radiat energie de la Soare și a făcut măsurători ale ozonului stratosferic, ale vaporilor de apă, ale dioxidului de azot și ale aerosolilor, transmite NASA.

Departamentul Apărării a confirmat că satelitul de 5 400 de lire a reintrat în atmosferă deasupra Mării Bering. NASA se aștepta ca cea mai mare parte a satelitului să ardă pe măsură ce acesta va călători prin atmosferă, dar unele componente totuși e posibil să supraviețuiască reintrării.

Lansat de pe naveta spațială Challenger pe 5 octombrie 1984, nava spațială ERBS a făcut parte din misiunea NASA cu trei sateliți Earth Radiation Budget Experiment (ERBE). ERBS și-a depășit cu mult durata de viață estimată de doi ani, funcționând până la retragerea sa în 2005.

Experimentul stratosferic cu aerosoli și gaze II (SAGE II) de pe ERBS a făcut măsurători stratosferice. SAGE II a colectat date importante care au confirmat că stratul de ozon era în declin la scară globală. Aceste date au contribuit la formarea Acordului internațional privind Protocolul de la Montreal, ducând la o scădere dramatică pe tot globul a utilizării clorofluorocarburilor care distrug ozonul. Astăzi, SAGE III de pe Stația Spațială Internațională colectează date despre starea de sănătate a stratului de ozon.

Preluat de la: diez.md