63bb22692500005b005d3bfc.jpg
Protestele din Brazilia au început pe fonul rezultatelor alegerilor prezidențiale. Susținători ai fostului președinte Jair Bolsonaro au invadat duminică clădirile principalelor instituții ale puterii din Brasilia: congresul, Curtea Supremă și Palatul prezidențial. Comunitatea internațională a reacționat prompt în susținerea președintelui brazilian în funcție.

Duminică, mii de susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au luat cu asalt Congresul Național al țării. Aceștia au intrat în clădirea Curții Supreme și în palatul prezidențial. Revoltele au continuat câteva ore, în timpul ciocnirilor cu protestatarii poliția folosind gaze lacrimogene, anunță BBC.

Asaltarea parlamentului brazilian și a altor clădiri guvernamentale a avut loc la o săptămână după inaugurarea noului președinte al țării, Lula da Silva. Manifestanții care îl susțin pe Bolsonaro și politicile sale de extremă dreapta refuză să recunoască recenta lui înfrângere electorală, susținând pe rețelele de socializare că alegerile ar fi fost trucate.

Manifestanții au spart barierele poliției și au reușit să intre în instituțiile statului. Unele ferestre din clădirea congresului au fost sparte. Participanții la asalt au intrat și în sala de ședințe a senatului, unde au început să sară pe scaune și bănci. Pe rețelele de socializare au apărut imagini video realizate în apropierea parlamentului.

Un videoclip arată un grup de protestatari trăgând un ofițer de poliție de pe cal și atacându-l.

Protestele în apropierea clădirilor guvernamentale au avut loc mai bine de o zi, participanții îndemnând armata să intervină în situație și să-l destituie pe Lula da Silva.

Lula da Silva, care se afla într-o călătorie de lucru în statul São Paulo, a declarat că demonstranții au comis „acte de vandalism și fascism”. Potrivit acestuia, nu a existat niciodată un asemenea precedent în istoria țării.

„Ca niște vandali adevărați, ei distrug tot ce văd în fața lor, a spus Lula. Noi credem că securitatea nu a fost asigurată corespunzător. Și vreau să vă spun că toți cei care au făcut asta vor fi pedepsiți.”

Într-un discurs adresat membrilor congresului în urmă cu o săptămână, Lula a anunțat că va primi o țară devastată, unde foametea a revenit sub Bolsonaro.

Lula a spus că Bolsonaro și administrația sa sunt responsabili pentru „genocidul brazilian”, ignorând pandemia de COVID care a luat viața a peste 680 000 de oameni din țară.

Înainte de inaugurarea rivalului său, Bolsonaro a zburat în Florida după ce și-a luat rămas bun de la susținători. Înainte de zbor, acesta a postat un filmuleț pe rețelele de socializare în care spunea că „bătăliile sunt pierdute, dar nu vom pierde războiul”.

Societatea internațională a condamnat masiv protestele din Brazilia. Președintele SUA, Joe Biden, a scris pe Twitter că condamnă atacul asupra democrației și asupra transferului pașnic al puterii în Brazilia. „Instituțiile democratice din Brazilia au sprijinul nostru deplin și voința poporului brazilian nu trebuie să fie subminată. Aștept cu nerăbdare să continui să lucrez cu Lula da Silva.”

Protestele au fost condamnate și de șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de președintele columbian, Gustavo Petro, de ministrul argentinian de externe, Santiago Cafiero, și de alți lideri din întreaga lume.

Autoritățile braziliene au preluat controlul asupra situației din capitala țării abia duminică seara. Sute de persoane au fost arestate. Președintele brazilian Luiz Lula da Silva a vizitat palatul prezidențial al lui Planalto pentru a evalua personal amploarea distrugerii.

Poliția civilă din Brasilia a declarat că a arestat 300 de participanți la manifestațiile de duminică.

Curtea Supremă l-a suspendat pe guvernatorul Districtului Capital Federal, Ibanez Rosho, acuzându-l că nu a prevenit revoltele.


Sursă: Ton Molina

Sursă: Reuters/Adriano Machado

Preluat de la: diez.md