GettyImages-1235574702-1320x819-1.jpg
Magdalena Andersson va deveni, de vineri, prima prim-ministră a Suediei, după ce parlamentul de la Stockholm a confirmat-o în funcție.

După mai multe zile de negocieri, lidera social-democrată a reușit să obțină sprijinul unei majorități parlamentare miercuri dimineață, informează Euronews, citat de Digi24.

Un acord a fost obținut, marți, cu Partidul Stângii, care a cerut o creștere a pensiilor pentru a-și oferi sprijinul.

Andersson, în prezent ministra finanțelor, urmează să-l înlocuiască pe Stefan Löfven la conducerea guvernului. Săptămâna trecută, Andersson a cerut mai mult timp pentru a obține sprijinul Partidului Stângii după ce negocierile intraseră în impas.

Conform constituției suedeze, un prim-ministru poate guverna atâta vreme cât o majoritate parlamentară simplă de 175 de membri susține guvernul.

Social-democrații au 100 de locuri în parlamentul de 349, iar Verzii, partenerii lor de guvernare, au 16. Cu sprijinul Partidului de Centru și Partidului Stângii, Andersson a reușit să obțină majoritatea necesară.

Partidele de dreapta din Riksdag, parlamentul suedez, rămân extrem de divizate. Ulf Kristersson, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Moderat, a spus în mod repetat că o coaliție de centru-dreapta nu se poate forma, pentru că niciun partid tradițional nu este dispus să coopereze cu Partidul Suedezii Democrați, o formațiune populistă de extremă dreapta care își are originile într-o mișcare neo-nazistă și care are al treilea cel mai mare număr de parlamentari.

Preluat de la: diez.md