vitalieesanusustinefeminizareafunctiilor.jpg
Politicienii moldoveni speculează pe marginea subiectului votului electronic de mulți ani deja, însă nimeni dintre ei așa și nu s-a încumetat să pornească implementarea acestui proces. Se vorbește despre riscuri, cheltuieli și mulți alți factori care nu fac decât să lungească discuția. Vitalie Eșanu, antreprenor IT, susține că votul electronic ar aduce doar beneficii pentru votanți iar asta ar fi cel mai obiectiv indicator de cât de digitalizată este Republica Moldova”

„De obicei, la alegeri publice, generale, nu se forțează toată lumea să voteze online. Cine dorește și se descurcă, votează online” a declarat Vitalie în cadrul podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Întrebat dacă votul electronic va funcționa în Moldova în viitorul apropiat, Vitalie a spus că nu e atât de optimist la acest capitol. “Mulți dintre politicieni pot să spună că-și doresc să implementeze votul electronic. Noi am mai trecut prin astfel de cazuri”, a spus Vitalie Eșanu.

Moldova face unele progrese la capitolul votării electronice. S-a început să se voteze electronic la ședințele parlamentului.  Chiar dacă acest proces nu este încă utilizat la alegerile generale sau locale, recent, o uniune de profesioniști din Moldova a apelat la platforma VoteMe.app pentru a organiza alegeri în cadrul instituției. Vitalie Eșanu și Artur Gurău, fiind fondatorii aplicației, au făcut schimb de observații despre această experiență, chiar în cadrul podcastului Mai Departe.

Ediția video a podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău și Vitalie Eșanu o puteți urmări mai jos.

Rezumatul podcastului, este difuzat de Radio Europa Liberă în fiecare miercuri.  Găsiți podcastul “Mai Departe” cu Artur Gurău pe Spotify, Apple Podcasts, Yandex Music, dar și pe multe alte platforme de audio streaming.

Preluat de la: diez.md