FotoJet-2.jpg
În perioada 13-15 februarie, Moldova a fost vizitată de un oaspete foarte rar – vulturul negru (Aegypius monachus), informează Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Ultima pasăre de această specie din Moldova, a fost vânată în anul 1951.

Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria în cadrul unui program de reintroducere a speciei.

Vulturul a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar. Djuranlyi a intrat în Republica Moldova pe data de 13 februarie 2021, lângă localitatea Etulia Nouă. După o noapte petrecută în raionul Cahul, pasărea și-a continuat zborul până în nordul țării, oprindu-se în raionul Telenești, lângă localitatea Pistruieni.

„Acolo a fost observată în dimineața zilei de 15 februarie de către membrii SPPN Silvia Ursul și Alexandr Turcan, care au fost însoțiți de jurnalista Ecaterina Cazacenco. Pasărea se afla pe un teren agricol și aștepta ca aerul dimineții să se încălzească, pentru a decola cu ajutorul curenților de aer. Din când în când era vizitată de corbi teritoriali și curioși. Înainte de prânz și-a luat zborul în direcția nord-vest, îndreptându-se spre regiunea Vinița din Ucraina”, scrie SPPN pe pagina de Facebook.

Vulturii tineri pribegesc adesea până la atingerea maturității, fiind capabile să parcurgă distanțe impresionante. În doar câteva luni de la eliberare, Djuranli a parcurs mii de kilometri, traversând Bulgaria, Turcia și Grecia. După ce s-a reîntors în Bulgaria, vulturul a călătorit în România, unde și-a petrecut aproape întreaga iarnă, iar la mijlocul lunii februarie a decis să treacă și pe la noi.

Wallpaper Abyss – Alpha Coders

Această specie este considerată dispărută din Republica Moldova. La începutul anilor 1900 existau câteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești, care au dispărut din cauza degradării habitatelor și împușcării.

Ultimul exemplar de vultur negru în Republica Moldova a fost văzut în iulie 1951, fiind împușcat lângă Ungheni. Vizita lui Djuranlyi din data de 15.02.2022 s-a produs la 71 de ani de la ultima observație oficială și documentată.

Preluat de la: diez.md