main-6.jpg
Guvernul din România a adoptat astăzi, 3 februarie, o nouă restricție conform căreia certificatul de vaccinare pentru călătorii care vor să intre în țară nu mai este valabil dacă au trecut mai mult de nouă luni de la administrarea completă a schemei de imunizare împotriva COVID-19. Pentru ca acesta să fie valabil, este necesară administrarea dozei booster.

De asemenea, certificatul COVID este valabil pentru intrarea în România la prezentarea unui test PCR negativ sau a unui document ce atestă dovada trecerii prin boală.

Așadar, pentru a evita carantina de cinci zile la intrarea în țară, cetățenii trebuie să prezinte un certificat COVID-19 pentru vaccinarea cu trei doze (două doze doar dacă ultima a fost făcută în urmă cu cel mult nouă luni), o dovadă a trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau un test PCR făcut în urmă cu cel mult 72 de ore, notează digi24.ro.

„Certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la finalizarea schemei de vaccinare au trecut mai mult de 270 de zile. Astăzi a fost adoptată măsura și în România. Dacă avem schemă completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la a doua doză, putem să îl folosim. Acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul UE, nu se adresează modul în care funcționează societatea în interiorul statelor membre, inclusiv în România”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății din România, Andrei Baciu.

Amintim că, de la 1 februarie, la nivelul Uniunii Europene a intrat în vigoare măsura potrivit căreia certificatul digital COVID-19 este valabil doar cu trei doze de vaccin (dacă au trecut mai mult de nouă luni de la administrarea celui de al doilea vaccin).

Totodată, vă amintim că, din 1 februarie, moldovenii vaccinați nu mai sunt obligați să prezinte și testul PCR dacă au vaccin atunci când vor să intre pe teritoriul României.

Preluat de la: diez.md