image-1-2.jpg

Cinematograful „Odeon” va găzdui în perioada 25-26 mai patru filme premiate la nivel internațional. Acestea sunt proiectate în contextul Festivalului de Film și Cultură Europeană, care se desfășoară pe parcursul lunii mai la Chișinău. Intrarea la cinema va fi gratuită.

„Mitra” este un film de dramă olandez din 2021 regizat de cineastul Kaweh Modiri. Filmul a fost o adaptare a unei cărți de non-ficțiune scrisă de Modiri despre experiențele reale ale mamei sale. A avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam.

Filmul povestește istoria Kalen, care la 37 de ani după ce fiica ei a fost executată în Iran, o găsește pe femeia care a trădat-o. Trădătoarea, acum ea însăși o mamă iubitoare și abia sosită în Țările de Jos, nu o recunoaște pe Kalen și are încredere în ea ca într-o compatrioată mai în vârstă și mai înțeleaptă. În timp ce Kalen își plănuiește răzbunarea, ajunge să o cunoască pe făptașă mai bine decât și-ar dori.

Filmul va fi proiectat pe 25 mai, la ora 15.00.

„Murina” este o dramă din 2021, coprodusă la nivel internațional, regizat de Antoneta Alamat Kusijanović, aflată la debutul său în regia de lungmetraj, după un scenariu de Alamat Kusijanović și Frank Graziano. A avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2021, unde a câștigat Caméra d’Or.

Filmul o are drept protagonistă principală pe Julija, o adolescentă de 16 ani de pe o insulă croată. Tensiunile dintre dânsa și tatăl ei opresiv cresc atunci când un vechi prieten de familie ajunge în casa lor. În timp ce tatăl ei încearcă să intermedieze o afacere care să le schimbe viața, existența lor liniștită, dar izolată, o face pe Julija să dorească mai mult de la acest vizitator influent.

Filmul va fi proiectat pe 25 mai, la ora 17.00.

„The Girl from Tomorrow” este un film italian din 2022 regizat de Marta Savina.

Filmul se desfășoară în Sicilia anilor 1960. Lia are 21 de ani și merge să lucreze pământul cu tatăl ei, deși este „femeie” și ar trebui să fie acasă, ocupându-se de treburile casnice împreună cu mama ei. Ea este inițial atrasă de Lorenzo, fiul celei mai importante familii locale. Totuși, posesivitatea lui o respinge. La scurt timp, acesta apare împreună cu acoliții săi pentru a o răpi și a o viola. Conform moralei, Lia trebuie să se căsătorească cu dânsul pentru a-și salva onoarea, acceptând tradiția comună a căsătoriei reparatorii. Dar, pentru prima dată în istoria Italiei, ea va sfida toate așteptările sociale și se va angaja într-o bătălie personală și legală.

Filmul va fi proiectat pe 26 mai, la ora 15.00.

„The Strange Case of Jacky Caillou” este un film horror francez din 2022 regizat de Lucas Delangle.

Filmul povestește istoria lui Jacky, care locuiește cu bunica sa, Gisèle, într-un mic sat din Alpii francezi. Ea este o vindecătoare bine cunoscută în zonă și încearcă să-l învețe și pe nepotul ei despre ritualuri. Din păcate, moartea lui Gisèle lasă un gol pe care Jacky ezită să-l umple. Mai apoi, o tânără pe nume Elsa apare la el pe prispă cu o rană misterioasă. Ea îl fascinează pe Jacky și acesta jură să o ajute. Cu toate acestea, în curând devine evident că rana este provocată de ceva în care Elsa se transformă, ceva care o pândește în interiorul ei și pe care nu-l poate controla.

Filmul va fi proiectat pe 26 mai, la ora 17.00.

Preluat de la: diez.md