14567992_10208881812620910_6988309728854134187_n.jpg
Tehnologia avansează rapid, iar societatea se dezvoltă cu pași mari în toate domeniile. Odată cu progresul tehnologic, profesiile și funcțiile suferă modificări, iar tot mai mulți specialiști se reprofilează, aleg să studieze de la zero un nou domeniu sau învață profesii care permit munca de la distanță. Pentru a le oferi femeilor din regiunea de sud a țării posibilitatea de a îmbrățișa o nouă profesie sau de a-și dezvolta competențele digitale, proiectul „EU4Moldova: Start-up City Cahul” a lansat și implementat proiectul „ICT4Women Cahul”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa este destinată fetelor și femeilor din sudul țării și are drept scop instruirea și dezvoltarea abilităților tehnologice pentru a putea lucra în calitate de freelanceri oriunde s-ar afla.


Din domeniul educației spre IT

Olesea Vulpe este una dintre femeile care s-a înscris și a urmat cu succes programul. Reprofilarea profesională a fost un motiv în plus de a alege să studieze un domeniu nou, necunoscut, dar foarte interesant pentru ea. Olesea a studiat cursul Scriere de conținut și comunicare.

 – Care a fost motivația ta de a participa la programul „ICT4Women Cahul” și de a studia acest curs?
 – În prezent, sunt implicată într-un proiect foarte interesant, iar una dintre responsabilitățile mele este de a scrie texte și de a redacta diferite articole. Când am aflat de program, am văzut și oportunitatea de a-mi dezvolta abilitățile în acest domeniu și de a învăța lucruri noi. În cadrul companiei în care activez, tot mai mult „mă lovesc” cu tehnologiile informaționale, în diferite forme, iar acest lucru reprezintă o provocare pentru mine. Tot mai des, în cadrul funcției pe care o exercit, trebuie să scriu articole, anunțuri, postări pe rețelele de socializare, iar grație programului, am aflat despre multe alte oportunități care mă determină să îmi aprofundez cunoștințele și mai mult în acest domeniu.

 – Anterior, ai mai avut tangență cu tehnologiile informaționale sau ești la prima experiență?
 – Am fost o norocoasă să-mi fac studiile la Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul și să studiez specialitatea „Turism”. Ulterior, timp de 10 ani am fost lectoră universitară – o experiență unică, frumoasă și foarte prețioasă pentru mine. Am predat cursuri în domeniul turismului și marketing. Cu tehnologiile informaționale nu am avut nicio tangență, iar în prezent sunt expertă în turism în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre”.

 – Cum a fost cursul pe care l-ai urmat în cadrul „ICT4Women Cahul”?
 – Cursul a fost foarte interesant, în mod special pentru că unele lucruri le cunoșteam teoretic. Pe toata durata de desfășurare, am avut posibilitatea să pun întrebări și să primesc răspunsuri la toate neclaritățile, nedumeririle și curiozitățile mele. Dar cel mai important este faptul că acest curs m-a ajutat să-mi structurez cunoștințele, să înțeleg cum funcționează această industrie și să fiu mai încrezută în forțele proprii. Am îndrăgit mentorii pentru profesionalismul lor, experiența, dedicația și comunicarea prietenoasă. – Care sunt planurile tale de viitor?
 – Deocamdată, sunt în perioada în care testez lucrurile pe care îmi plac să le fac și nu am decis dacă voi urma o carieră în IT, dar cu siguranță toate informațiile pe care le-am aflat la curs mă vor ajuta să devin mai profesionistă și să obțin succese în activitatea mea. Urmează să mai studiez, ca să înțeleg dacă mă regăsesc, dar rămâne o industrie în care vreau să-mi aprofundez cunoștințele. Mulțumesc pentru oportunitatea de a face parte din program!

Programul „ICT4Women Cahul” s-a desfășurat în mai multe etape. Participantele au învățat să-și dezvolte abilitățile tehnice, au participat la ateliere de instruire pentru o carieră de freelancer, dar și la sesiuni de mentorat și ghidare în procesul de elaborare a portofoliilor și de înregistrare pe platforme internaționale care oferă locuri de muncă la distanță.

 Despre EU4Moldova: Start-up City Cahul
„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

Preluat de la: diez.md