ns.jpeg

Oamenii de știință au descoperit o exoplanetă foarte fierbinte, asemănătoare Neptunului, cu nori formați din vapori de metal, ceea ce o face cea mai strălucitoare planetă identificată vreodată. Aceasta este de aproximativ 4,7 ori mai mare decât Pământul, iar un an pe ea durează doar 19 ore, transmite independent.co.

Conform studiului publicat în revista Astronomie și Astrofizică, planeta LTT9779 b reflectă 80 % din lumina care cade pe ea – mai mult decât reflectă Venus, care este cel mai strălucitor obiect cunoscut pe cerul nostru nocturn.

„Este o planetă care nu ar trebui să existe. Ne așteptăm ca astfel de planete să aibă atmosfera spulberată de steaua lor, lăsând în urmă rocă goală”, a declarat Vivien Parmentier, coautor al studiului.

Găsită la o distanță foarte mică față de steaua sa, se estimează că atmosfera planetei atinge aproximativ 2 000 de grade Celsius, fiind prea fierbinte chiar și pentru existența norilor din metal sau sticlă, spun cercetătorii, inclusiv cei de la Observatorul Côte d’Azur din Franța.

„A fost o adevărată enigmă, până când ne-am dat seama că ar trebui să ne gândim la această formare de nori în același mod în care se formează condensul într-o baie după un duș fierbinte”, a menționat Parmentier.

„Pentru a face abur într-o baie, putem fie să răcim aerul până când vaporii de apă se condensează, fie să menținem apa fierbinte până când se formează nori, deoarece aerul este atât de saturat de vapori încât pur și simplu nu mai poate reține”, a explicat el.

În mod similar, spun cercetătorii, LTT9779 b poate forma nori metalici în ciuda faptului că este atât de fierbinte, deoarece atmosfera sa este suprasaturată cu vapori de silicați și metale.

Apropo, potrivit informațiilor, anume norii săi metalici deosebiți ar putea să o ajute să supraviețuiască.

De asemenea, așa-numita planetă „Neptun ultra-încălzită” se consideră unică din motiv că nu există alte planete de mărimea și masa sa care să orbiteze atât de aproape de steaua lor.

Preluat de la: diez.md