moonshot.jpg
Milena Rusu este o tânără din Chișinău care a absolvit Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești. Aceasta a învățat la profil real, iar în 2022, după finalizarea studiilor, și-a luat un gap year. Milena a câștigat bursa americană Chancellor’s pentru 2023 și, în toamnă, va pleca la Universitatea Vanderbilt din SUA pentru ca să-și continue studiile.

În acest articol îți povestesc despre procesul de admitere la universitate prin care a trecut tânăra, motivul de ce a ales America, iar la final, dacă o să ai răbdare, o să găsești un set de recomandări oferite de Milena pentru cei care doresc să obțină și ei o bursă americană.

Vreau să vă povestesc că, în 2020, Milena a fondat platforma Feminismd, prima organizație din Moldova condusă exclusiv de tinere și dedicată promovării egalității de gen. „De-a lungul a trei ani, am obținut finanțare în valoare de 34 000 de dolari pentru inițiativele noastre, care au educat peste 1 200 de tineri în subiectele legate de feminism. Am oferit mentorat pentru zeci de activiste și activiști, am scris primul «Ghid de Self-Help pentru Supraviețuitoarele și Supraviețuitorii Violenței Sexuale» în limba română și am inițiat prima Academie de Activism, condusă de tinere pentru tinere. Articolele noastre și campaniile de pe rețelele sociale au ajuns la sute de mii de persoane și au adunat peste 8 000 de urmăritori”, mi-a spus tânăra.

Pe lângă activitatea sa în cadrul acestei platforme, Milena îndeplinește și rolul de copreședintă a Comitetului Consultativ al Tinerilor și Adolescenților ONU Moldova (CCTA ONU). De asemenea, este ambasadoarea Women Against Violence Europe (WAVE), președinta Consiliului de Tineret al Global Fund for Children și membra Comitetului Consultativ Global la OHCHR.


Sursă: Milena Rusu

Altfel spus, pasiunea principală a tinerei este activismul civic, în special cel pentru egalitatea de gen, iar toate aceste activități au ajutat-o și, bănuiesc eu, au încurajat-o să concureze pentru Bursa Chancellor’s oferită de către Universitatea Vanderbilt din Statele Unite ale Americii. Această bursă este una dintre cele mai competitive și de o înaltă distincție oferite de către universitate. „Aceasta acoperă costurile integrale ale studiilor pentru patru ani. De asemenea, beneficiarii primesc o sumă de până la 6 000 de dolari pentru un proiect academic sau social la alegere. Bursa necesită o aplicație separată pe lângă aplicația obișnuită Common App pentru admitere”, mi-a zis tânăra.

Fragment din scrisoarea ei de admitere la Vanderbilt

„Mai puțin de 1 % dintre candidații la studii, începând în toamna anului 2023, au fost selectați pentru a primi o bursă Chancellor’s. Ca bursieră Chancellor’s ești recunoscută pentru liderismul tău remarcabil, pentru puterea caracterului, pentru performanțele academice și angajamentul față de diversitatea și justiția socială. Știm că vei avea un impact semnificativ în comunitatea Vanderbilt prin angajamentul tău continuu în oportunități academice și de leadership. Așteptăm cu nerăbdare să îți continui munca și să demonstrezi interesul privind diversitatea, toleranța și justiția socială.”


Sursă: Milena Rusu

Din spusele tinerei, am înțeles că procesul de aplicare în SUA a fost, fără îndoială, unul dificil, dar se bucură de rezultatele obținute. „Sunt foarte recunoscătoare că am fost admisă la Vanderbilt. În 2023, Vanderbilt a acceptat doar 4,2 % dintre aplicanți și aplicante în etapa Regular Decision”, a specificat dânsa.

Documentele de care a avut nevoie. „În linii generale, ai nevoie de aplicația Common App sau Coalition App, care vor include informații despre tine, un eseu personal de 650 de cuvinte, descrierea a 10 activități extracurriculare și cinci distincții personale (honors), trei scrisori de recomandare, două de la doi profesori și una de la un consilier (counselor), rezultatele testului TOEFL/SAT și notele din clasa a IX-a până în clasa a XII-a”, a explicat Milena.

Tânăra mi-a mai povestit că a fost admisă la 10 universități din Statele Unite ale Americii. În total, aceste instituții îi ofereau peste 2 milioane de dolari ca ajutor financiar și burse de merit pentru cei patru ani. Totuși, Milena a hotărât să-și continue studiile la Universitatea Vanderbilt.

„Am ales Vanderbilt, pentru că este o universitate mare, cu multe facultăți, cluburi academice, programe extracurriculare. De asemenea, îmi place amplasarea în centrul orașului Nashville, considerat «orașul muzicii» din SUA. Și, nu în ultimul rând, faptul că universitatea este printre 20 cele mai bune universități din SUA.”

Am mai întrebat-o și de ce dintre toate țările lumii a ales să-și continue studiile în Statele Unite ale Americii, iar Milena mi-a răspuns astfel. „Am decis să studiez în America, fiindcă am fost atrasă de oportunitățile și flexibilitatea oferite de sistemul de învățământ american. Îmi place faptul că pot combina cursuri din domenii complet diferite, cum ar fi matematica, studiile de gen și spaniola în același semestru. Am posibilitatea de a participa la programe de studiu în străinătate în diferite țări și pot să desfășor cercetările științifice. În Europa nu am găsit așa ceva.”

– Ești pregătită pentru patru ani de studii departe de casă?
– Da. Niciodată nu am crezut că îmi voi face studiile universitare în Moldova. Mă bucur foarte mult că am oportunitatea să trăiesc în America pentru următorii patru ani.

„Universitățile de top din SUA, de obicei, satisfac financiar 100 % din necesitățile studentului/studentei, adică oferă oricărui student și oricărei studente acceptat(e) exact numărul de bani de care are nevoie familia pentru a-și permite studiile. De asemenea, în cazul în care costul de studii va crește, va crește și bursa.”

Milena mi-a spus că încă nu este sigură pe deplin ce program de studii va urma, dar se gândește la ceva în domeniul de gen, sociologie, politică și vrea să găsească o metodă de a combina aceste domenii.


Sursă: Milena Rusu

Sfaturi de la tânără pentru cei care doresc să aplice la studii în Statele Unite ale Americii

„# Aplică la Early Decision. Acest tip de aplicație îți mărește foarte mult șansele de a fi admis(ă).

# Fă-ți o listă balansată de școli. Nu e realist să aplici doar la Harvard și Stanford. Asigură-te că ai și câteva universități de backup, unde șansele tale de admitere sunt mai mari.

# Este necesar examenul SAT chiar dacă este tentant să nu-l dai, pentru că multe universități spun că e «opțional». Trebuie să înțelegi că este foarte dificil și rar ca cineva din Moldova să fie acceptat(ă) fără a susține acest examen.

# Ai nevoie de un passion project. Nu te implica în zeci de activități voluntare fără direcție clară. Universitățile din SUA caută viziune și dedicație. Trebuie să te evidențiezi într-un domeniu, iar acesta nu neapărat trebuie să fie unul academic. De exemplu, pentru mine a fost activismul.

# Lucrează la îmbunătățirea punctelor slabe. Procesul de admitere în SUA este holistic. Nu există un set rigid de criterii pentru a fi admis(ă). Acest lucru oferă oportunitatea de a compensa anumite aspecte mai slabe. De exemplu, dacă media ta generală este scăzută, poți lucra pentru a-ți îmbunătăți profilul extracurricular sau, invers, dacă ai un profil extracurricular slab și nu mai ai timp să îl îmbunătățești, concentrează-te pe obținerea unui scor bun la SAT.

# Fii atent(ă) la companiile și persoanele care oferă servicii de consiliere pentru aplicări la universitate. Eu nu am avut o experiență bună cu aceste servicii și am lucrat cu aproape toate firmele din România. Înainte să te decizi, analizează rezultatele lor și pune întrebări specifice, așa precum: ați avut elevi și eleve ca mine care au fost admiși la aceeași specializare și care au putut plăti aceeași sumă de bani? Încearcă să iei legătura cu studenții care au beneficiat de serviciile acestor firme. Analizează cu atenție clauzele din contract. Asigură-te că ai posibilitatea de a renunța în cazul în care nu ești mulțumit(ă) de serviciile oferite.”

La fel, Milena a specificat că nu poate fi consilieră, dar este disponibilă să răspundă la întrebările voastre la adresa de e-mail [email protected], în cazul în care cineva are nevoie de ajutor.

Preluat de la: diez.md