viktor-forgacs-FcDqdJUM6B4-unsplash.jpg

O altă ramură a variantei Omicron Covid a devenit dominantă la nivel global. Noua variantă Covid XBB.1.5 provoacă simptome similare cu cele ale tulpinilor anterioare Omicron. Majoritatea oamenilor experimentează simptome asemănătoare răcelii. În ultima perioadă noua tulpină Covid provoacă îngrijorări în Statele Unite ale Americii (SUA), Marea Britanie și China, unde se răspândește rapid, transmite BBC.

Varianta Covid XBB.1.5 a evoluat din XBB, care a început să circule în Marea Britanie în luna septembrie 2022. Tulpina XBB s-a manifestat printr-o mutație care a învins apărarea imunitară a organismului, dar aceeași calitate i-a readus și capacitatea de a infecta celulele umane.

Potrivit informațiilor, peste 40 % dintre cazurile Covid XBB.1.5 au fost cauzate la persoanele din SUA, ceea ce o face să devină o tulpină dominantă. Raporturile prezentate de către compania Wellcome Sanger din Marea Britanie au sugerat că unul din 25 de cazuri de Covid a fost de tip XBB.1.5, în perioada 12-17 decembrie 2022.

De asemenea, China se pregătește pentru un alt val de COVID-19 care se simte în special în zonele rurale mai vulnerabile la începutul anului 2023. Valul actual de infecții copleșește spitalele și unitățile de terapie intensivă din multe orașe, menționează The Guardian. Lucrătorii chinezi din domeniul sănătății raportează o creștere uriașă a numărului de pacienți cu Covid, în mare parte vârstnici. Experţii în sănătate din Marea Britanie estimează că în prezent 9 000 de persoane mor zilnic în China din cauza acestei boli.

Potrivit informațiilor, începând cu 1 decembrie, numărul cumulat al deceselor în China a ajuns cel mai probabil la 100 000 de persoane, iar numărul total al infectărilor la 18,6 milioane. La fel, se aşteaptă ca numărul infectărilor COVID-19 din China să atingă primul vârf în data de 13 ianuarie 2023, cu o cifră de 3,7 milioane de cazuri zilnice.


Amintim că Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a informat despre situația epidemiologice de COVID-19 în China și sporirea numărului de cazuri. În acest sens, având în vedere mobilitatea sporită și circulația intensă a populației noastre în perioada sărbătorilor de iarnă, autoritățile îndeamnă toți cetățenii, în special, cei care își planifică călătorii, să fie precauți.

Preluat de la: diez.md