323865744_700666395031319_9056390481562319038_n.jpg

Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a venit cu o reacție în urma ordinului dat de Vladimir Putin de a introduce încetarea focului pe teritoriul Ucrainei de Crăciun. Potrivit acestuia, acum Rusia vrea să folosească Crăciunul drept pretext pentru a sista temporar ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în Donbas și „să aducă mai aproape echipamente, muniție și oameni mobilizați”, transmite novayagazeta.eu.

„Rusia nu va putea să-și ascundă pregătirile pentru un nou val de agresiune împotriva Ucrainei și a întregii Europe. Lumea va ști toate detaliile cum și când agresorul pregătește o nouă escaladare în acest război. Și fiecare nou pas de mobilizare al Rusiei va fi cunoscut lumii chiar înainte ca Rusia să o facă. Ne vom asigura de acest lucru”, a transmis Volodâmâr Zelenski într-o postare publicată pe Telegram.

Potrivit președintelui ucrainean, „toată lumea știe că Kremlinul folosește un răgaz în război pentru a continua lupta cu puteri noi”. 

Totodată, șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat despre anunțul președintelui rus că „decizia se referă la o încetare a focului sau o acțiune ofensivă din partea noastră. Dar asta nu înseamnă că nu vom răspunde provocărilor inamicului”.

Menționăm că ieri, 5 ianuarie, Vladimir Putin a ordonat ministrului rus, Serghei Șoigu, sistarea temporară a focurilor pe frontul ucrainean în perioada 6-7 ianuarie începând cu ora 12.00. Potrivit informațiilor, timp de 36 de ore, armata rusă va respecta întreruperea atacurilor.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md