1988_calgary-4.jpg
O nouă specie de copac a fost denumită în cinstea lui Leonardo di Caprio. Oamenii de știință de la Grădina Botanică Regală, Kew, spun că au vrut să-l onoreze pentru aportul său în salvarea unei păduri tropicale de la tăiere.

Arborele, căruia i s-a dat numele oficial, Uvariopsis dicaprio, crește doar în pădurea Camerunului, cunoscută pentru biodiversitatea sa incredibilă, informează BBC.

„Credem că actorul a avut un aport crucial în oprirea tăierilor forestiere din Pădurea Ebo”, a spus dr. Martin Cheek de la Kew.

Oamenii de știință și conservaționiștii au fost îngroziți când au auzit despre planurile de a permite tăierea unor vaste zone din Pădurea Ebo – una dintre cele mai mari păduri tropicale relativ neatinse din Africa Centrală, care găzduiește oamenii Banen și o serie de floră și faună unice, inclusiv gorile, cimpanzei și elefanți de pădure pe cale de dispariție.

Experții internaționali au scris guvernului o scrisoare în care documentează prețioasele specii de animale și plante pe cale de dispariție. Inițiativa a fost preluată de DiCaprio, ale cărui postări pe rețelele sociale pentru milioanele de urmăritori ai săi au adăugat un impuls campaniei.

Ulterior, guvernul a revocat planurile de a permite exploatarea forestieră, deși pădurea nu a fost încă desemnată oficial parc național.

„Acesta ar putea fi doar o suspendare a execuției”, a adăugat Dr. Cheek.

Arborele „dicaprio” este prima plantă recent descoperită care a fost numită oficial de oamenii de știință Kew în 2022, prin publicarea în jurnalul științific PeerJ.

Micul copac tropical veșnic verde are flori galbene lucioase care cresc din trunchi. Acesta face parte din familia ylang ylang, a fost găsit doar într-o zonă mică a pădurii și este pe cale critică de dispariție.

BBC

„Acest habitat natural în care cresc plantele este din ce în ce mai rapid distrus de noi, oamenii, fără să știm ce este acolo”

Anul trecut, peste 200 de plante și ciuperci din toată lumea au fost denumite oficial de oamenii de știință de la Kew și colaboratorii lor, inclusiv un crin roz din aceeași pădure, o plantă de tutun sălbatic care captează insecte, găsită în Australia și o orhidee cu flori asemănătoare stelelor. din insula Madagascar care poate crește în întuneric.

Câteva dintre aceste noi specii sunt deja dispărute și multe sunt amenințate din cauza defrișărilor, secetelor, inundațiilor și incendiilor cauzate de schimbările climatice.

Din cele 16 specii noi de orhidee găsite în Madagascar, se crede că trei au dispărut în sălbăticie din cauza distrugerii habitatului lor. Una a dispărut din cauza tăierii pădurilor pentru a cultiva plante pentru uleiul de muscata folosit în industria aromoterapiei din Europa. Și o nouă primroză din Cape din Katanga în Congo este în pericol din cauza exploatării cuprului.

Până în momentul în care o specie are un nume științific, evaluarea riscului de dispariție este aproape imposibilă, ceea ce face foarte dificilă protecția împotriva dispariției.

Dr. Martin Cheek a spus că lista descoperirilor din 2021 este o altă reamintire că aceasta este ultima șansă a umanității de a găsi specii necunoscute, de a le numi și de a le proteja înainte ca acestea să dispară.

„Există încă mii de specii de plante și poate milioane de specii de ciuperci despre care nu știm nimic”, a spus el. „Acest habitat natural în care cresc ele – în special pădurile, dar și alte habitate, este din ce în ce mai rapid distrus de noi, oamenii, fără să știm ce este acolo”.

Preluat de la: diez.md