shutterstock_2223422057.jpg

Un caz rar, descris de Spitalul Wills Eye din Philadelphia, SUA, detaliază povestea înfiorătoare a unui bărbat de 55 de ani care a rămas cu un ac de albină înfipt în ochiul drept. 

În ziua în care a fost înțepat, bărbatul a cerut ajutor la un departament local de urgență, unde personalul medical a făcut tot posibilul pentru a remedia problema. Necunoscut pentru toți cei implicați, personalul spitalului nu a reușit să îndepărteze complet acul ofensiv. O mare parte din acul albinei, asemănător unei săgeți, a rămas înfiptă în irisul pacientului.

Două zile mai târziu, vederea bărbatului și durerea s-au agravat dramatic. Vasele de sânge din irisul drept au început să sângereze, iar el abia mai putea vedea cu ochiul rănit. Temător pentru vederea sa, bărbatul s-a dus de urgență la o clinică de oftalmologie.

Pentru a afla ce se întâmplă, specialiștii clinicii au folosit un colorant fluorescent pentru a vopsi corneea inflamată a ochiului. Sub un microscop specializat cu lumină puternică, echipa a găsit un obiect mic, ascuțit, înfipt în țesutul transparent dintre iris și sclera, sau partea albă a ochiului. Membrana subțire care acoperă și lubrifiază sclera era inflamată, cu vase de sânge dilatate. În același timp, corneea, care acoperă pupila și irisul, era de asemenea umflată.

Oftalmologii de la clinică au folosit pense de bijutier pentru a scoate restul obiectului străin din ochiul bărbatului. Pacientul a fost apoi prescris cu picături pentru ochi cu medicamente antibacteriene și steroizi.

Cinci luni mai târziu, vederea sa s-a îmbunătățit la un nivel puțin sub perfect, 20/25.

„O înțepătură de albină în ochi necesită trimiterea la un oftalmolog datorită inflamației severe care poate rezulta din această accidentare, precum și a posibilității de a rămâne acul în ochi”, avertizează oftalmologii Talia Shoshany și Zeba Syed de la Spitalul Wills Eye.

Înțepăturile de albină și viespe direct în ochi sunt rare, cu doar un număr mic de cazuri publicate în literatura științifică. Fără consultare urgentă, daunele pot fi „devastatoare pentru sănătatea oculară și funcția vizuală”, spun experții de la Academia Americană de Oftalmologie.

Oftalmologii explică faptul că acele albinelor și viespilor pot „tăia” prin țesutul ochiului. Mai mult, acestea eliberează și venin, care poate penetra adânc în masa gelatinoasă a ochiului, expunând partea din spate a globului ocular la toxine și declanșând o reacție imunitară.

Dacă albina este smulsă de pe acul ei, o parte din abdomenul său poate ajunge și în ochi. Îndepărtarea acului poate opri reacția imunitară a corpului și poate îmbunătăți simptomele. Totuși, acest lucru poate să nu fie necesar sau recomandat în toate cazurile. Aproximativ 90% din veninul albinei este injectat în primele 30 de secunde ale unei înțepături, iar dacă acul nu poate fi îndepărtat ușor sau necesită intervenție chirurgicală, unii oftalmologi consideră că ar trebui lăsat acolo pentru a evita daune mult mai grave.

Sursă – https://www.sciencealert.com/horrific-bee-sting-leaves-barbed-stinger-hiding-in-a-mans-eyeball

Sursă foto – Mounir Taha / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro