shutterstock_1941572701.jpg

Ajungi în spatele dulapului sau scotocești prin geanta de plajă și găsești o de cremă de protecție solară de vara trecută — sau poate de acum două veri? Însă, înainte de a începe să o aplici, există un lucru pe care trebuie să te obișnuiești să-l verifici: data de expirare a produsului. Da, acea dată contează cu adevărat. Problema majoră cu utilizarea cremei de protecție solară expirate este că nu va oferi factorul de protecție solară (SPF) indicat, ceea ce poate duce la arsuri solare și crește riscul de afectare a pielii și cancer de piele, a declarat dermatologul Dr. Joyce Park.

Este mai bine să fii precaut și să arunci orice produs expirat.

„Ingredientele din cremele de protecție solară se descompun în timp, așa că, după data de expirare, nu mai știm cât de eficientă este acea cremă în protejarea pielii tale împotriva razelor UV. Acest lucru face crema de protecție solară practic inutilă.”

Acest lucru este valabil atât pentru cremele de protecție solară chimice, cât și pentru cele minerale. Filtrele utilizate în cremele chimice (cum ar fi avobenzona și octinoxatul) „tind să se oxideze și să-și piardă eficacitatea în timp,” a declarat dermatologul Dr. Shasa Hu, profesor asociat la University of Miami Miller School of Medicine, pentru HuffPost.

Deși filtrele din cremele minerale — cum ar fi oxidul de zinc sau dioxidul de titan — nu au aceeași problemă, alte ingrediente din aceste formule tot se degradează, reducând capacitatea produsului de a proteja corespunzător pielea ta. Pentru cei cu pielea foarte sensibilă, utilizarea cremei de protecție solară expirate poate duce la alergii cutanate sau dermatită iritantă, a menționat medicul.

Totuși, în caz de urgență, utilizarea unei creme de protecție solară expirate este mai bună decât să nu folosești deloc.

„Dacă te afli într-o situație în care nu ai altă opțiune decât să folosești o cremă expirată, atunci te rog să alegi asta în locul lipsei totale de protecție. Pentru a compensa eficacitatea redusă, aplică mai mult și reaplică mai frecvent.”, a mai spus medicul.

Majoritatea cremelor de protecție solară au o durată de valabilitate de aproximativ trei ani. Data de expirare poate fi găsită de obicei pe marginea superioară a unui tub, pe fundul unei sticle sau a unui spray, sau undeva pe etichetă.

Însă, nu toate cremele de protecție solară vor avea o dată de expirare imprimată. Dacă nu există o dată, „ar trebui considerată expirată la trei ani după achiziționare,” conform Food and Drug Administration. Ia în considerare să scrii luna și anul achiziționării cu un marker permanent pe containerul cremei de protecție solară când o cumperi. În acest fel, nu trebuie să te bazezi pe memorie pentru a ști când expiră. Acest lucru este util și dacă data de expirare de pe etichetă devine neclară sau se șterge în timp.

Alte semne că o cremă de protecție solară s-a stricat includ un miros ciudat (care poate fi un semn de contaminare bacteriană), aglomerări, separare sau „peeling atunci când este aplicată pe piele,” a spus Hu. Dacă observi oricare dintre aceste schimbări, este timpul să o arunci.

Deschiderea cremei de protecție solară nu ar trebui să accelereze procesul de expirare, conform testărilor Consumer Reports. Atâta timp cât a fost păstrată la temperatura camerei, „își va menține nivelul de protecție dacă încă se încadrează în perioada de trei ani,” a declarat Susan Booth — liderul proiectului de testare a cremelor de protecție solară la Consumer Reports — pentru publicație. „Am retestat mostre de creme de protecție solară din testele anterioare, după ce le-am păstrat în laboratorul nostru, și nu am găsit diferențe în performanță.”

Cu toate acestea, chiar dacă SPF-ul rămâne intact, „manipularea containerului de cremă de protecție solară cu mâini murdare sau deschiderea și închiderea frecventă poate expune crema de protecție solară la bacterii,” a declarat dermatologul Erin Gilbert pentru Allure.

Crema de protecție solară care a fost expusă la căldură sau lumina soarelui „probabil va duce la o degradare mai rapidă a produsului,” a spus Hu.

Așadar, dacă a stat în mașina ta, de exemplu, probabil va trebui să o arunci mai devreme. Dacă ieși în aer liber, amintește-ți să păstrezi crema de protecție solară la umbră, într-o geantă sau învelită într-un prosop. În locuința ta, cel mai bun loc pentru a păstra crema de protecție solară este o zonă răcoroasă, uscată și întunecată. Așadar, o baie umedă probabil nu este locul ideal — dar dormitorul sau un dulap ar putea fi.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/dont-use-that-bottle-of-sunscreen-without-checking-this-first-anosp_l_6675c45ee4b00383ac7d84b3

Sursă foto – Lyubov Levitskaya / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro