israel.jpg
Noi restricţii sanitare anti-COVID-19 au intrat în vigoare miercuri în Israel, care a înregistrat cel mai mare număr de infecţii din ianuarie, în ciuda unei campanii ample de vaccinare, informează France Presse, citată de agepres.ro.

Autoritățile israeliene au restabilit obligativitatea de a prezenta un certificat de vaccinare sau un test PCR negativ pentru a intra în restaurante, hoteluri, muzee şi biblioteci şi pentru a asista la evenimente culturale şi sportive. Cerinţa este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 3 ani. Copiii cu vârsta de până la 12 ani pot fi testaţi gratuit.

Măsura se aplică şi în cazul lăcaşurilor de cult care primesc peste 50 de credincioşi, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat. În centrele comerciale şi în magazinele cu o suprafaţă de vânzare mai mare de 100 de metri pătraţi, este permis un singur client la 7 metri pătraţi.

Participarea la anumite evenimente publice este limitată la maxim 400 de persoane în săli şi 500 afară. La evenimentele private limita este de la 50 de persoane în interior şi 100 în exterior. La reuniuni în masă fără scaune în interior pot participa până la 1 000 de persoane, iar în exterior până la 5 000 de persoane, potrivit DPA.

<!–

–> <!–

–>

Israelul a reintrodus din iulie unele măsuri care fuseseră ridicate în iunie, cum ar fi obligaţia de a purta mască în locurile publice închise şi în birouri, pe fondul creşterii numărului de bolnavi.

Marţi, peste 8 700 de cazuri noi au fost raportate de autorităţile sanitare, cel mai mare număr din ianuarie. În iunie, erau înregistrate doar câteva cazuri pe zi.

Israelul a fost una dintre primele ţări care a lansat o campanie masivă de vaccinare la jumătatea lunii decembrie, datorită unui acord cu Pfizer, care a livrat rapid milioane de doze în schimbul unor date privind efectul şi eficacitatea vaccinului asupra populaţiei sale, aminteşte AFP.

Această campanie a dus la o scădere semnificativă a numărului de cazuri, dar în ultimele săptămâni numărul de contaminări a crescut din nou, odată cu răspândirea variantei Delta în rândul adulţilor nevaccinaţi, dar şi în rândul persoanelor vaccinate cu mai mult de şase luni în urmă.

Săptămâna trecută, statul israelian a început să injecteze o a treia doză de vaccin la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, în pofida apelului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru un moratoriu asupra acestor doze de rapel pentru a lăsa mai multe vaccinuri disponibile pentru ţările sărace, unde ratele de vaccinare rămân scăzute.

Premierul Naftali Bennett replicase că administrarea dozelor de rapel în Israel, o ţară cu nouă milioane de locuitori, nu ar afecta stocurile mondiale şi ar permite, în schimb, testarea eficienţei celei de-a treia doze.

Bennett a avertizat că o nouă carantină ar putea fi impusă în septembrie, lună în care sunt celebrate mai multe sărbători evreieşti, dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte.

În total, peste 950 000 de persoane au fost infectate în Israel, dintre care aproape 6 700 au murit. Mai mult de 5,4 milioane de persoane din cei aproximativ 9,4 milioane de locuitori ai Israelului au primit două doze de vaccin şi aproximativ 1,1 milioane au primit a treia doză.

Preluat de la: diez.md