Euclid_lift-off_pillars.jpg
Nava spațială Euclid a Agenției Spațiale Europene a decolat sâmbătă, 1 iulie, fiind propulsată de o rachetă SpaceX Falcon 9 din Cape Canaveral. Lansarea reușită marchează începutul unei misiuni de a descoperi natura a două dintre componentele misterioase ale universului – materia și energia întunecată.

După lansare și separarea de rachetă, Centrul European de Operațiuni Spațiale al Agenției Spațiale Europene din Germania a confirmat recepția semnalului de la Euclid, prin intermediul stației terestre New Norcia din Australia la ora 17.57.


Sursă: Agenția Spațială Europeană

„Lansarea cu succes a Euclid marchează începutul unui nou demers științific menit să ne ajute să aflăm răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale științei moderne”, declară directorul general al Agenției Spațiale Europene, Josef Aschbacher.

Nava Euclid va observa miliarde de galaxii, de până la 10 miliarde de ani lumină, pentru a crea cea mai mare și mai precisă hartă 3D a universului. Această hartă detaliată a formei, a poziției și a mișcării galaxiilor va dezvălui modul în care materia este distribuită pe distanțe imense și cum a evoluat expansiunea universului de-a lungul istoriei cosmice, permițându-le astronomilor să deducă proprietățile energiei și ale materiei întunecate. Aceasta îi va ajuta pe teoreticieni să ne facă să înțelegem mai bine rolul gravitației și să identificăm natura acestor entități.


Sursă: Agenția Spațială Europeană

Sursă: Agenția Spațială Europeană

„Dacă vrem să înțelegem universul în care trăim, trebuie să descoperim natura materiei întunecate și a energiei întunecate și să înțelegem rolul pe care l-au jucat în modelarea cosmosului nostru. Această comoară inestimabilă de date îi va permite, de asemenea, comunității științifice să investigheze multe alte aspecte ale astronomiei, timp de mulți ani de acum înainte”, menționează Carole Mundell, director științific al Agenției Spațiale Europene.

Pentru a-și atinge obiectivul științific, Euclid dispune de un telescop reflectorizant de 1,2 metri. Nava spațială și comunicațiile vor fi controlate de la Centrul European de Operațiuni Spațiale. Datele obținute vor fi analizate de consorțiul Euclid – un grup alcătuit din peste 2 000 de oameni de știință de la peste 300 de institute din Europa, SUA, Canada și Japonia.


Sursă: Agenția Spațială Europeană

Sursă: Agenția Spațială Europeană

În următoarele patru săptămâni, nava Euclid va călători spre punctul Lagrange 2 Soare-Pământ, un punct de echilibru al sistemului Soare-Pământ situat la 1,5 milioane km de Pământ. Acolo, Euclid va fi poziționat pe orbită în jurul acestui punct, iar controlorii misiunii vor începe activitățile de verificare a tuturor funcțiilor navei spațiale și a telescopului și, în final, vor porni instrumentele științifice.

Preluat de la: diez.md