Un robot android, EveR 6, a urcat vineri seara, 30 iunie, pe scenă, pentru a conduce un spectacol al orchestrei naționale din Coreea de Sud, marcând prima astfel de încercare în țară, transmite CNN.

Robotul cu două brațe, proiectat de Institutul Coreean de Tehnologie Industrială, și-a făcut debutul la Teatrul Național al Coreei, conducând muzicienii din orchestra națională a țării.

Mașina, cu o față umanoidă, s-a înclinat mai întâi în fața publicului și a început să-și fluture brațele pentru a controla ritmul spectacolului live.

„Mișcările unui dirijor sunt foarte detaliate”, a spus Choi Soo-yeoul, dirijorul care a condus spectacolul de vineri alături de robot.

„A fost capabil să prezinte astfel de mișcări detaliate mult mai bine decât mi-am imaginat. Dar, cel mai mare dezavantaj al lui EveR 6 este că nu poate asculta”, a afirmat Choi.


Sursă foto: CNN

Lee Young-ju, un membru al publicului care studiază muzica tradițională coreeană, a spus că mișcările robotului, deși impecabile în menținerea ritmului, nu au avut „suflu” sau capacitatea de a menține orchestra pregătită să se angajeze colectiv și instantaneu, ceea ce, în opinia sa, este esențial în interpretare.

„Se părea că mai era ceva de lucru pentru ca robotul să își facă bine treaba”, a menționat Lee.

Robotul umanoid a ghidat trei din cele cinci piese prezentate vineri seara, inclusiv una dirijată împreună cu Choi.

„A fost un recital care a arătat că roboții și oamenii pot coexista și se pot completa reciproc, mai degrabă decât să se înlocuiască unul pe celălalt”, a declarat Choi după concert.


Sursă foto: CNN

Preluat de la: diez.md