photo_2023-06-29_13-27-15.jpg
Ghidați de dorința de se bucura de oportunitățile occidentului, numeroși tineri din Republica Moldova aleg să-și continue studiile peste hotare. Ambiția și voința lor de a evolua se remarcă prin prisma succeselor pe care aceștia le obțin, reușind astfel să activeze în companii de talie internațională. În acest interviu, vă relatăm despre Florin Șalaru, un tânăr care își face studiile în Danemarca și care în prezent realizează un stagiu de practică în cadrul companiei LEGO.

Imediat după finalizarea liceului, Florin a dorit să-și urmeze studiile universitare peste hotarele țării. Tânărul se orienta în special către statele membre ale Uniunii Europene. După o analiză a celor mai recomandate țări pentru studenți, Florin a selectat trei state în care și-ar fi dorit să depună actele pentru universitate: Țările de Jos, Danemarca și Austria.

Florin ne-a spus că a ales într-un final să-și continue studiile în Danemarca, deoarece acestea erau gratuite. „Fiind student care vine dintr-o țară membră a Uniunii Europene [Florin deține cetățenia română], am avut posibilitatea să studiez gratuit. Pe lângă aceasta, în Danemarca se oferă o bursă lunară pentru toți studenții din Uniunea Europeană care lucrează cel puțin 13 ore pe săptămână. Un alt motiv a fost dorința mea de a deveni independent fără a fi nevoit să depind de cineva.”


Sursă: Florin Șalaru/arhivă personală

Pasiunea pentru biotehnologie, chimie, microbiologie și atitudinea deschisă a profesorilor în raport cu studenții

Florin este student la Business Academy Aarhus, iar programul universitar pe care îl urmează se numește Chemical and Biotechnical Science. „Învăț despre domeniul biotehnologiilor, chimie, microbiologie și ramurile specifice acestor domenii. În Danemarca, una dintre profesiile complementare studiilor pe care eu le urmez se numește laborant.”

Pe lângă pasiunea pentru domeniul pe care îl aleg tinerii să-l studieze, relațiile cu profesorii și colegii la fel pot avea un impact semnificativ în traseul universitar. Florin ne-a relatat că unul dintre aspectele care l-a fascinat în cadrul instituției în care învață este atitudinea profesorilor în raport cu studenții. „Poți să-i spui pe nume profesorului. Aceștia dau dovadă de un mod deschis de predare și nu există bariere între profesori și studenți.”

Tânărul ne-a făcut o scurtă incursiune și în practicile de studiu de care are parte la universitatea din Danemarca. Cu toate că studenții au acces la internet în timpul examenelor, condițiile testelor sunt formulate astfel încât să nu le permită acestora să copieze. „Dacă nu a fost prezent în timpul orelor, studentul nu va fi capabil doar cu ajutorul internetului să găsească soluțiile.” O altă practică interesantă despre care ne-a povestit Florin este portalul universității. Acolo sunt încărcate toate examenele susținute de către studenții instituției, astfel depistându-se plagiatul.

Experiența de a studia peste hotare sună tentant, dar poate aduce cu sine și numeroase provocări. Florin menționează că a fost un norocos în acest sens. Cu toate că la început nu cunoștea pe nimeni, pe parcurs a cunoscut un grup de moldoveni, dar și studenți din alte țări, reușind astfel să treacă bariera necunoscutului. „Dacă ești deschis și dacă interacționezi cu cât mai mulți oameni, atunci nu este o problemă să te integrezi.”


Sursă: Florin Șalaru/arhivă personală

„Danezul de rând este o persoană simplă care nu caută peripeții”

Decizia de a studia peste hotare poate fi complicată în cazul multor tineri, pentru că renunță la confortul de acasă sau este dificil să se afle departe de familie și prieteni. De aceea, confortul psihologic, relațiile pe care le stabilești, dar și cetățenii statului unde alegi să te muți pentru a studia sunt niște factori temeinici care inevitabil pot contribui la starea unei persoane. L-am întrebat pe Florin cum sunt oamenii în Danemarca și ce îi face să fie deosebiți din punctul lui de vedere. El ne-a răspuns următoarele. „În Danemarca, oamenii sunt calmi. Danezul de rând este o persoană simplă care nu caută peripeții. Ei au un regim de lucru foarte bine stabilit. De luni până vineri, se concentrează la capacitate maximă asupra lucrului, iar weekendul îl dedică relaxării și distracțiilor.”

„La începutul studiilor, nici nu mă gândeam că e posibil să fac practica la LEGO”

Florin a descoperit procesul de muncă al danezilor, dar și pasiunea acestora pentru job în timpul stagiului de practică în cadrul companiei LEGO. Programul pe care îl urmează studentul impune realizarea unui internship timp de un an. Tânărul spune că în Danemarca este complicat să identifici un loc pentru practică în cazul studenților internaționali, mai ales în domeniul în care Florin își face studiile. Cu toate acestea, și-a dorit să rămână în Danemarca. După mai multe tentative care nu s-au materializat, Florin a reușit într-un final, datorită unui anunț publicat pe site-ul oficial al universității, să trimită CV-ul către reprezentanții companiei LEGO. După o lungă perioadă de așteptare, a fost invitat la un interviu. „La începutul studiilor, nici nu mă gândeam că e posibil să fac practica la LEGO.”


Sursă: Florin Șalaru/arhivă personală

Pentru Florin a fost primul interviu pentru un job. „Angajatorii au pus mai mult accentul pe interacțiunea pe care am avut-o și pe dialog, dar nu atât pe notele de la universitate.” Debutul în lumea jucăriilor LEGO a început în luna februarie. Tânărul recunoaște că datorită companiei LEGO a aflat ce înseamnă o corporație și un mediu de lucru. „În mare parte, mi-au plăcut persoanele și comunitatea de angajați din care fac parte. Aici dispunem de toate facilitățile pe care și le-ar dori un angajat: sală de forță, cursuri în varii domenii, o cameră pe care o poți brona în timpul orelor de muncă pentru a dormi sau pentru a-ți recăpăta energia.”

Jucăriile LEGO au cucerit numeroși copii dezvoltându-le diverse abilități, modul în care lucrează și interacționează cu ceilalți, gândirea creativă, munca în echipă, comunicarea, rezolvarea conflictelor și abilitățile de rezolvare a problemelor. Am fost curioși să aflăm care este procesul de creare a seturilor LEGO și care este traseul jucăriilor până ajung pe rafturile din magazine.

Tânărul recunoaște că procesul de realizare a unui set de jucării LEGO este de durată și se poate extinde de la un an până la un an și jumătate. „Primii care creează schițele și machetele pentru elementele unui set sunt designerii. Ulterior, acestea sunt asamblate în seturi. După asamblare, seturile ajung în departamentul de care eu sunt responsabil. Aici le testăm în jur de patru săptămâni, după care acestea urmează să fie aprobate pentru lansarea propriu-zisă. Odată ce au fost distribuite în magazine, intervine departamentul marketing, care este responsabil de publicitate.”


Sursă: Florin Șalaru/arhivă personală

Sursă: Florin Șalaru/arhivă personală

Sursă: Florin Șalaru/arhivă personală

„Dacă doriți să vedeți lumea dintr-o altă perspectivă, atunci Danemarca este un loc potrivit pentru viitorii studenți”

Florin trăiește în aceste momente anii memorabili ai studenției și se bucură de un job la o companie care îi aduce satisfacție și dorința de a evolua în continuare. Întrebat dacă intenționează să revină acasă după finalizarea studiilor, el ne-a spus că în prezent se concentrează pe încheierea acestora și nu știe exact ce își dorește să facă atunci când va termina universitatea. „Studiile pe care le fac acum nu presupun un program de licență integral, de aceea preconizez să mai urmez și alte facultăți.”

Exemplul lui Florin îi poate motiva și pe alți tineri să urmeze studiile în Danemarca. Tânărul le sugerează celor care urmează să meargă la studii peste hotare să nu-și seteze ideea că va fi ușor, fiindcă debutul vieții independente este un proces complicat. „Dacă doriți să vedeți lumea dintr-o altă perspectivă, cu mai multe oportunități, să descoperiți o altă mentalitate, atunci Danemarca este un loc potrivit pentru viitorii studenți.”

Preluat de la: diez.md