ministrul-muncii.jpg

Ministrul muncii din România, Marius Budăi, a anunțat astăzi, 13 iulie, că demisionează. Decizia a fost luată ca urmare a scandalului declanșat în urma unei anchete jurnalistice care vizează azilurile de bătrâni din județul Ilfov, informează digi24.

Demisia lui Marius Budăi vine după dezvăluirile mass-media privind azilurile din Voluntari, unde zeci de bătrâni și persoane cu afecțiuni ar fi fost agresate și înfometate, informează adevărul.ro.

Centrul de Resurse Juridice ar fi făcut mai multe sesizări, inclusiv la nivelul ministerului Muncii, cu privire la situația din azilurile din Voluntari, însă cu toate acestea centrele au continuat să funcționeze.

Demisia ministrului a fost solicitată de ONG-uri, însă, în spatele ușilor închise, și cei din PNL au cerut ca Marius Budăi să plece din funcția de ministru. Ministru ar fi retras dreptul ONG-ului de a face controale la astfel de centre, informează CRJ. Potrivit digi24, este prima demisie la un nivel atât de înalt din partea unui oficial în acest caz.


Totul a pornit de la o investigație de presă publicată la începutul anului de Buletin de București și Centrul de Investigații Media, care arăta tratamentul la care erau supuse persoanele din mai multe aziluri din Voluntari. 

Ulterior, pe 4 iulie, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a efectuat percheziții, 26 de persoane fiind anchetate. Acesta a fost și momentul în care scandalul a luat amploare. În paralel, Direcția Națională Anticorupție a demarat o investigație privind posibile fapte de corupție cu privire la funcționarea acestor centre. Şefa Agenției Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS) a demisionat în urmă cu câteva zile. Demisii au fost şi în cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniu, printre care DSP Ilfov, IPJ Ilfov, Poliţia Locală Voluntari.


Cazul va fi discutat și la Bruxelles, după ce europarlamentarul român Vlad Botoș a expediat o scrisoare în acest sens către Didier Reynders, comisar european cu atribuții privind justiția, și Vera Jurova, vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori europene și transparență.

„Oamenii în vârstă au dreptul la o bătrânețe liniștită, plină de respect și de prea multe ori chiar instituții ale statului român nu le respectă. Din păcate aceste adevăruri urâte trebuie cunoscute la nivel european pentru a activa toate mecanismele care ne pot permite să protejăm mai bine grupurile vulnerabile”, a declarat acesta

Preluat de la: diez.md