ruefd668e5293-1.jpg
Un suporter a pătruns pe terenul de fotbal în timpul meciului dintre Portugalia și Uruguay la Campionatul Mondial din Qatar. Bărbatul era îmbrăcat într-un tricou pe care scria „Respect pentru femeile din Iran” și „Salvați Ucraina” și ținea în mâini flagul LGBT+.

Până la ultimul meci din turul doi din faza grupelor Cupei Mondiale 2022, toate meciurile au avut loc fără scandaluri legate de pătrunderea suporterilor pe teren. Astfel, primul incident a avut loc în timpul meciului dintre Portugalia și Uruguay. În minutul 51 a reprizelor, un bărbat cu steagul LGBT+ a pătruns pe terenul de fotbal, purtând un tricou pe care scria „Respect pentru femeile din Iran” și „Salvați Ucraina”.


Sursă foto: twitter.com/janevolturi90

Suporterul a reușit să fugă până dincolo de cercul central al terenului și a aruncat steagul pe iarbă. La scurt timp fiind prins de către doi paznici. În timpul reținerii, pe brațul bărbatului a fost vizibil un tatuaj care înfățișa un trident ucrainean.

Campionatului Mondial 2022 s-a evidențiat prin cenzura sa și manifesturile suporterilor sau ale echipelor de fotbaliști împotriva homofobiei și discriminării. Spre exemplu, jucătorii Germaniei și-au acoperit gurile înainte de confruntarea cu Japonia, în semn de protest față de decizia FIFA de a interzice banderolele „OneLove”.


Sursă foto: REL

Înaite de aceasta, în primul meci al Grupei B împotriva Angliei, naționala Iranului a refuzat să fredoneze imnul de stat, protestând astfel împotriva represiunilor din țara natală.


Sursă foto: REL

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Campionatul Mondial din Qatar:
#1. sute de migranți au murit pe șantierele de construcție a stadioanelor;
#2. au fost construite șapte stadioane pentru Campionatul Mondial;
#3. siguranța persoanelor LGBTQ+ la campionat nu este garantată;
#4. pentru prima dată în istorie la Campionatul Mondial de Fotbal vor arbitra femei;
#5. Qatar a fost acuzat că a plătit oficialilor FIFA în jur de 3,7 milioane de dolari sub formă de mită;
#6. doi membri ai comitetului executiv al FIFA au fost arestați pentru că au primit mită;
#7. în cei 12 ani de când Qatar a obținut drepturile de organizare a Campionatului Mondial de Fotbal, țara a cheltuit 300 de miliarde de dolari.

Mai multe detalii despre cum resursele naturale au fost transformate într-un campionat mondial desfășurat în deșert, citiți în acest articol.

Autor: Maxim Pistrui

Preluat de la: diez.md