275849634_3257886017779117_7414634467618625047_n.jpeg
Astăzi se face a 18-a zi din momentul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Pe parcursul nopții, au avut loc mai multe bombardamente în orașele din țara vecină. Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că Rusia intenționează să preia controlul deplin și permanent al centralei nucleare din Zaporijjea sub conducerea firmei de stat Rosatom. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

13.08. În urma unui atac cu rachetă asupra unui teren de antrenament din regiunea Lviv, la granița cu Polonia, au fost omorâte 35 de persoane și alte 135 au fost rănite, a raportat administrația regională din Lviv.

Anterior, autoritățile orașului au raportat că aproximativ 30 de rachete au fost lansate la locul de testare Yavoriv din regiunea Lviv. O parte dintre ele au fost doborâte.

12.53. Armata rusă continuă să distrugă orașul Cernihiv.

În urma unui atac aerian asupra unui cămin studențesc a murit o persoană, iar două au fost rănite. Alte șapte persoane au fost salvate din dărâmături, informează Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

12.45. Rusia continuă să rețină participanții la protestele împotriva războiului din Ucraina.

# Vladivostok

# Novosibirsk

# Irkuțk

# Ekaterinburg

# Perm

12.41. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a anunțat despre încetarea activității ambasadei și consulatelor din Rusia.

Cetățenilor ucraineni le este recomandat să se abțină de la călătorii în Federația Rusă, iar ucrainenii din Rusia sunt sfătuiți să părăsească țara imediat.

11.50. De la începutul războiului, în Ucraina au decedat 85 de copii și aproape 100 au fost răniți. Informația a fost confirmată de Biroul Procurorului General al Ucrainei. Cele mai multe victime au fost în regiunile Kiev, Harkiv, Donețk, Sumî, Herson, Jâtomâr și Nicolaev. Sursa citată menționează că numărul victimelor nu este definitiv din cauza imposibilității de a inspecta locurile unde au avut loc atacuri. Până în prezent, peste 369 de instituții de învățământ au fost afectate în urma bombardamentelor.

11.00. În urma atacului aerian asupra comunei Starâci din Lviv, nouă persoane au decedat, iar 57 sunt rănite.

Atacul aerian a fost efectuat asupra Centrul Internațional de Pace și Securitate din comuna Starâci. Despre aceasta a anunțat președintele administrației regionale de stat din Lviv, Maxâm Kozâțkâi.

Acesta a menționat că au fost lansate peste 30 de rachete. Conform informațiilor preliminare, rachetele au fost aruncate de avioanele din Saratov, Rusia.

10.16. Șeful Administrației Regionale de Stat Zaporijjea, Olexandr Staruh, a anunțat că primarul orașului Dniprorudne, Evghenii Mavăva, a fost răpit.

„Crimele militare devin sistematice”.

10.14. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk, a anunțat despre organizarea mai multor coridoare umanitare pentru ziua de azi, 13 martie.

Borodeanka-Jâtomâr
Svitâlnea-Brovarî
Peremoha-Kiev
Velâka Dâmerka- Brovarî
Kreminna-Lâman
Rubijne-Sloveansk
Popasna-Sloveansk
Hirske-Sloveansk
Șceastea-Sloveansk

9.55. Guvernul Ucrainei a anunțat că va implementa un plan de sprijin pentru agricultorii din țară. „Ucraina are produse alimentare de bază pentru câteva luni, dar trebuie să ne gândim la viitor”.

Prim-ministrul a remarcat că Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre, prin care statul ar compensa dobânzile la credite pentru acoperirea oricăror cheltuieli legate de desfășurarea activităților agricole. De asemenea, fermierilor li se vor acorda garanții de stat pentru 80 % din suma creditelor primite.

9.45. Un cămin cu nouă etaje din Cernihiv a fost distrus în urma unui atac aerian din această dimineață. Potrivit informațiilor preliminare, șapte persoane au fost salvate, o persoană a murit și una a fost rănită. Despre aceasta anunță Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

9.05. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a actualizat informațiile despre pierderile forțelor armate ruse în perioada 24 februarie-13 martie:

# oameni – peste 12 000;
# aeronave – 74;
# elicoptere – 86;
# tancuri – 374;
# vehicule blindate – 1 226;
# sisteme de artilerie – 140;
# sisteme de apărare aeriană – 34;
# sisteme de lansare de rachete multiple – 62;
# cisterne – 60;
# vehicule – 600;
# nave (barci) – 3;
# UAV operational-tactical level – 7.

Partea rusă nu confirmă aceste date. Potrivit Federației Ruse, în „operațiunea militară” au decedat circa 500 de soldați ruși.

9.0. Procuratura Generală din Ucraina investighează 1 717 proceduri penale privind crimele de război ale Federației Ruse în Ucraina. Informația a fost publicată de procurora generală Irâna Venediktova.

8.05. Atac aerian în orașul Ivano-Frankivsk. Primarul Ruslan Marținkiv a anunțat că aeroportul din regiune a fost supus unui nou atac din partea armatei ruse.

În acest context, primarul orașului a făcut apel la oamenii care locuiesc în vecinătatea aeroportului să se evacueze, iar în caz că acest lucru nu este posibil, să se adăpostească în locuri sigure.

7.23. Președintele administrației regionale de stat din Lviv, Maxâm Kozâțkâi, a anunțat că armata rusă a efectuat un atac aerian asupra Centrului International de Pace și Securitate din comuna Starâci.

Acesta a spus că, potrivit datelor preliminare, au fost lansate opt rachete.

7.04. Rada Supremă a Ucrainei anunță că mănăstirea Sveatohirska Lavra a fost atacată pe cale aeriană. Atacul a avut loc ieri, 12 martie, pe la orele 22.00. În mănăstire se adăpostesc în jur de 520 de refugiați, inclusiv 200 de copii. În urma atacului, mai multe persoane au fost rănite și transportate la spital. Decese nu au fost înregistrate.

6.20. Președintele Letoniei, Egils Levits, a cerut instituțiilor responsabile să creeze un sistem în Letonia pentru colectarea probelor de la refugiații ucraineni despre crimele de război comise de armata rusă.

„Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaționale, cere dovezi cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a scris acesta într-o postare pe canalul său de Twitter.

6.15. Ucraina a informat ieri, 12 martie, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că Rusia intenționează să preia controlul deplin și permanent al centralei nucleare Zaporijjea (NPP) sub conducerea firmei de stat Rosatom, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi. Acest lucru a fost ulterior negat de Federația Rusă.

6.04. Zelenski a venit cu o nouă declarație către cetățeni: „Invadatorii ruși nu ne pot cuceri. Ei nu au o asemenea putere. Ei nu au un asemenea spirit. Ei țin doar de violență. Doar pe teroare. Doar pe arme, pe care le au multe. Dar invadatorii nu au o bază naturală pentru viața normală. Pentru ca oamenii să se simtă fericiți și să viseze. Sunt incapabili din punct de vedere organic să facă viața normală! Oriunde a ajuns Rusia într-o țară străină, visurile sunt imposibile”.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md