FNfHAIHWYAIv_s6.jpg
Parlamentul Ungariei a ales joi, 10 martie, pe Katalin Novák, deputata de guvernământ a partidului Fidesz, drept prima femeie președintă a țării. Aceasta este susținătoarea agendei naționaliste a premierului Viktor Orbán, care are o politică mai puțin predispusă viziunilor Uniunii Europene, anunță Reuters.

Deputata, în vârstă de 44 de ani, a ocupat funcția de vicepreședintă a partidului Fidesz, din subordinea lui Viktor Orbán. Novak a fost ministra afacerilor de familie a Ungariei, responsabilă de agenda de sprijin economic pentru clasa de mijloc, inclusiv în problemele legate de subvențiile pentru locuințe, de împrumuturile susținute de stat și de reducerile de taxe.

Conform agenției de presă, Katalin Novák a primit 137 de voturi, iar candidatul opoziției sale, Péter Róna, 51 de voturi. Aceasta urmează să-și îndeplinească funcția de președintă a Ungariei pentru un mandat de cinci ani.

„Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această funcție nu mă denigrează pe mine personal, ci denigrează femeile în general. Ei nu pot presupune că o femeie poate fi un funcționar public suveran capabil să i-a decizii autonome”, a menționat Novák, în discursul său pentru funcția de președintă.

Viktor Orbán, conducătorul partidului susținut de către Katalin Novák, în ultimii patru ani, a adoptat o agendă politică din ce în ce mai conservatoare. Partidul și-a consolidat sprijinul intern spre represiunea mass-mediei independente și a reducerilor drepturilor persoanelor LGBTQ+, măsuri care au condus la ciocniri cu Uniunea Europeană.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Autoare: Ana-Maria Sîrcu 

Preluat de la: diez.md