download.jpeg
Situația rămâne tensionată în Ucraina, iar ofensiva Rusiei continuă în cele mai importante orașe, cu eforturile cele mai mari în regiunile Kievului și Harkivului. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

6.40. Autoritățile din Ucraina au creat un model care arată cum s-ar distribui radiația în regiune în următoarele nouă ore dacă la Centrala nucleară din Zaporijjea s-ar produce (ipotetic) o explozie. Datele prezentate au fost obținute pentru următoarele trei zile, pe baza prognozei experților al unei stații meteorologice din Norvegia (aceasta prognozează distribuția maselor de aer).

Acest rezultat a fost obținut prin modelarea distribuției emisiilor radioactive dacă nucleul unul reactor și-ar pierde capacitatea de răcire.

6.08. Rada Supremă a Ucrainei anunță despre sumarul operațiunilor militare din ziua precedentă, cu referire la Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene. Ofensiva armatei ruse împotriva Ucrainei a continuat cu sprijinul aeronavelor și a armelor de înaltă precizie. Principalele eforturi ale ocupanților au fost să încerce să înconjoare orașele Kiev și Harkiv. Armata rusă intenționează să ajungă la granițele administrative din regiunile Lugansk și Donețk și să creeze în continuare un coridor terestru cu Crimeea ocupată. În direcția Tavria, unitățile armatei ruse încearcă să continue ofensiva în direcția Zaporijjea. Brigăzile aeriene belaruse se află în continuare la granița Ucrainei cu Belarus.


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 4 martie le puteți vedea aici!

Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 3 martie le puteți vedea aici!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 2 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 1 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 28 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Preluat de la: diez.md