main-3.jpg
Situația rămâne tensionată în Ucraina. În această noapte, armata rusă a bombardat centrala nucleară din Zaporijjea (o regiune din sudul Ucrainei). Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că au început o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

6.25. Airbnb nu va mai funcționa în Rusia și Belarus. Platforma online care îți oferă posibilitatea să închiriezi oriunde în lume o cameră sau un apartament, a fost închisă în Rusia și Belarus. Despre aceasta a anunțat pe Twitter șeful companiei Brian Chesky.

6.15. Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina anunță că după efectuarea verificărilor în clădirea de antrenament cu cinci etaje a centralei nucleare din Zaporijjea, s-a stabilit că spațiile de la etajele trei, patru și cinci erau în flăcări. La acest moment, nu au fost identificate victime. La stingerea incendiului au participat 44 de persoane și 11 unități tehnice.

5.55. Un incendiu a izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa situată în Zaporijjea (o regiune din sudul Ucrainei), potrivit unui anunț al primarului orașului din apropiere – Energodar, și al unui mesaj al Președintelui Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.

„Armata rusă trage din toate părțile asupra centralei nucleare Zaporijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a transmis ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Serviciul de urgență al Ucrainei a comunicat că, începând cu ora 05:20, la centrala din Energodar, unitățile SES au mers să stingă incendiul în clădirea de antrenament. SES a implicat 40 de persoane și zece unități tehnice.

Primarul din Energodar, Dmitri Orlov, a spus că în momentul de față bombardamentele la centrala nucleară Zaporijjea au încetat.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko, a transmis și el un mesaj cu referire la bombardamentele Rusiei asupra centralei nucleare: „Sunt pagube in primul bloc. Dar, pe lângă cele șase reactoare, există și o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat. Adică aproximativ 150 de containere de combustibil nuclear. Dacă ocupanții continuă să bombardeze stația, lovirea acelor containere ar însemna o catastrofă nucleară.”


Toate evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 3 martie le puteți vedea aici!

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 2 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 1 martie le puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 28 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 27 februarie puteți vedea în acest material.

Tot ce s-a întâmplat în Ucraina pe parcursul zilei de 26 februarie puteți vedea în acest material.

Evenimentele care au avut loc pe parcursul zilei de 25 februarie în Ucraina le puteți vedea în acest material.

Toate evenimentele care s-au întâmplat pe parcursul zilei de 24 februarie le puteți vedea în aranjare cronologică în acest material.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Preluat de la: diez.md