Parada4.jpg

Studenția este una dintre cele mai memorabile perioade din viața oricărui tânăr. Fie că alegeți să valorificați la maximum toate oportunitățile care vi se arată sau să petreceți cât mai mult timp în compania colegilor – toate acestea sunt parte din traseul vostru studențesc. Tot în această perioadă aveți posibilitatea să călătoriți, să explorați lumea, iar festivalurile sunt un bun prilej. În acest material, am selectat câteva festivaluri organizate în diferite orașe ale lumii, la care puteți merge pentru a vă face noi prieteni, pentru a dobândi noi cunoștințe sau doar pentru a vă distra alături de numeroși tineri entuziaști.

Săptămâna internațională a studenților din Timișoara, România, este un festival internațional, dedicat studenților din toate colțurile lumii. La eveniment pot participa toți studenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, care sunt înscriși la o universitate oriunde în lume.

După înscriere, studenții trec printr-un proces de selecție și, dacă sunt acceptați, vin la Timișoara pentru a se dezvolta, pentru a cunoaște oameni noi, pentru a învăța ceva nou și pentru a face primul pas spre schimbarea lumii. Festivalul durează, de regulă, opt zile în care sunt organizate ateliere, activități și evenimente.

În acest an, festivalul începe pe 22 iulie și se finalizează pe 31 iulie.
Taxa de participare este de 130 de euro.
Aici puteți vedea cum are loc procesul de aplicare.

Pentru că #diez a fost la ISWinT de mai multe ori, avem și articole în care v-am relatat experiența noastră. Aici puteți citi unul dintre materiale.

Festivalul Internațional pentru studenți din Trondheim, Norvegia, este cel mai mare festival studențesc internațional, care se desfășoară o dată la doi ani și abordează la fiecare ediție teme sociale și politice cu impact internațional.

Pentru a participa, trebuie să aveți mai mult de 18 ani, să fiți student(ă) și să cunoașteți limba engleză (comunicare și scriere).

Organizatorii vor acoperi cheltuielile legate de cazare și mese în timpul șederii participanților în Trondheim. Participanții trebuie să achite doar costul călătoriei tur-retur. Despre aventurile moldovenilor la ISFiT 2015 aflați mai multe într-un articol anterior pe #diez. Aplicațiile pentru participanți se vor deschide în toamna anului 2024. De obicei, festivalul are loc în luna februarie.

Festivalul din Ilmenau, Germania, face parte din aceeași rețea ca și cel din Trondheim. De asemenea, acesta are loc o dată la doi ani. Festivalul își are originile în 1993 și este cea mai mare conferință de acest gen din Germania.

Fiecare conferință are o temă de bază discutată și analizată în cadrul evenimentelor organizate în săptămâna festivalului. La festival sunt invitați și diverși experți care își împărtășesc experiențele în relevanță cu tema propusă. Pe lângă dezbateri și ateliere, veți lua parte și la petreceri interculturale în care veți descoperi cultura țărilor din care provin participanții.

Pentru a participa, trebuie să aveți cel puțin 18 ani ți să fiți student(ă).
Costuri: va trebui să plătiți doar pentru cheltuielile de călătorie. Mesele, cazarea și alte costuri ale proiectului sunt asigurate de către organizatori. De obicei, înscrierile pentru festival se deschid în luna octombrie. ISWI este organizat, de regulă, în luna mai.

Săptămâna internațională a studenților din Belgrad, Serbia, este un festival studențesc care se desfășoară în mod tradițional în fiecare an din 2006. Festivalul este deschis studenților din întreaga lume, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani.

Ideea festivalului este de a lega tinerii prin muncă în mai multe ateliere diferite. Prin ateliere, comunicare și cooperare strânsă, prelegeri interactive și diverse activități deschise, studenții vor fi capabili să dobândească noi cunoștințe și să facă schimb de idei. Ei vor avea, de asemenea, oportunitatea de a stabili contacte profesionale cu profesori și profesioniști din diferite sectoare și de a dezvolta și crea noi proiecte singuri.

În acest an, festivalul se va desfășura în perioada 2-10 august.
Taxa de participare este de 180 de euro și include cazarea, masa și toate cheltuielile atelierelor. Costurile legate de călătoria în Serbia sunt suportate de participanți. Mai multe detalii despre festival puteți vedea aici.

Student Conference in Maribor este cel mai important proiect al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Organizației Studențești din Maribor. În fiecare an, mai mult de 60 de studenți din diferite țări se adună la acest eveniment.

Timp de 10 zile, aveți oportunitatea să participați la diferite workshopuri, să călătoriți prin Slovenia, să cunoașteți persoane noi, să fiți activi și pur și simplu să petreceți vara într-un mod util.

La acest festival pot participa studenți din întreaga lume cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani.
Taxa de participare este de 100 de euro. Aceasta acoperă cazarea și mesele. De asemenea, participanții trebuie să-și asigure transportul tur-retur.

În acest an, festivalul se va desfășura în perioada 24 iunie – 3 iulie. Formularul de înregistrare îl găsiți aici. Termenul-limită pentru înscriere este 10 februarie.

Greifswald International Students este un alt festival studențesc din Germania. Ca și în cazul celorlalte festivaluri, cel din Greifswald are la bază o tematică în jurul căreia sunt organizate ateliere la care participanții se înscriu în funcție de preferințe. Evenimentul are loc, de cele mai dese ori, în timpul verii.

Timp de o săptămână, studenții se reunesc în grupuri, dezbateri, seri interculturale pentru a se cunoaște, pentru a-și provoca viziunile și pentru a învăța despre tema propusă.

La festival pot participa studenții care au mai mult de 18 ani.
Participarea la festival este gratuită, astfel, organizatorii vor acoperi toate costurile legate de cazare, mese și activități. De asemenea, organizatorii îți vor oferi un ajutor în sumă de 50 de euro pentru costurile de călătorie. Mai mult, există posibilitatea să intri în posesia unei burse de participare pentru a-ți acoperi costurile de călătorie. Cazarea va fi asigurată în familii gazde, astfel, vei avea oportunitatea să cunoști de aproape cultura unei familii germane. Mai multe informații despre festival puteți citi aici.

În cazul în care cunoașteți și alte festivaluri pentru studenți, scrieți-ne în comentarii, iar noi le vom adăuga în listă.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md