ipiccy_image-28.jpg

Societatea pentru protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova a anunțat, că în decursul lunii precedente, au fost înregistrate două cazuri de deces a păsărilor de talie mare din cauza firelor electrice.

„În decursul unei singure zile, am fost înștiințați de două cazuri de acest fel: un cadavru de cocostârc aflat în preajma rezervorului de acumulare Răzeni din raionul Ialoveni și altul – în satul Javgur din raionul Cimișlia. În ambele cazuri moartea a survenit prin electrocutare cu firele electrice”, menționează reprezentanții Societății pentru protecția Păsărilor și a Naturii.

Potrivit informațiilor, în ultimii 50 de ani, rețelele de linii electrice au devenit cauza deceselor mai multor specii de păsări, în special a păsărilor de talie mare. 

De asemenea, în Republica Moldova cocostârcul este specia de pasăre care este cel mai tare afectată de liniile electrice, întrucât acestea cuibăresc pe stâlpii de mică și medie tensiune. Astfel, cocostârcii vin deseori în contact cu firele electrice, fapt ce determină moartea acestora prin electrocutare.

De altfel, astfel de cazuri nu sunt deloc rare, ele se întâmplă cu mare frecvență. În Europa s-a estimat că în ultimii 16 ani, aproximativ 25 % dintre cocostârcii tineri și 6 % din cei adulți mor anual din cauza coliziunilor cu liniile electrice și a electrocutării.

Conform comunicatului, infrastructura de distribuție electrică reprezintă o amenințare majoră la adresa protecției păsărilor sălbatice, în special a celor periclitate sau incluse în Cartea Roșie, așa cum este cocostârcul.

Preluat de la: diez.md