ezgif.com-webp-to-jpg.jpg
Muntele Everest este un vârf din lanțul muntos Himalaya, situat între Nepal și Tibet, o regiune autonomă a Chinei. Cu o înălțime de 8 849 de metri, este considerat cel mai înalt punct de pe Pământ. În secolul al XIX-lea, muntele a fost numit după George Everest, un fost inspector general al Indiei. Numele tibetan este Chomolungma, care înseamnă „Zeița mamă a lumii”, iar numele nepalez este Sagarmatha, care are diverse semnificații.

Potrivit National Geographic, primii oameni care au escaladat Everestul au fost Edmund Hillary (un alpinist din Noua Zeelandă) și ghidul său tibetan, Tenzing Norgay. S-a întâmplat în 1953 și aceștia dețin împreună acest record.

Cu toate că este periculoasă, escaladarea Muntelui Everest a devenit o expediție populară pentru alpiniști. Urcarea pe acest vârf montan necesită multă experiență în alpinism, precum și un certificat de sănătate, echipament special și un ghid nepalez instruit.

Până în ianuarie 2023, 6 338 de persoane din întreaga lume au escaladat Muntele Everest și au atins vârful acestuia, conform High Adventure Expedition. Printre acești oameni, se regăsesc și trei din Republica Moldova.

Este vorba despre:
# Andrei Carpenco – la data de 20 mai 2009;
# Mircea Baciu – la data de 24 mai 2019;
# Olga Țapordei – la data de 23 mai 2021.


Sursă: captură de ecran/High Adventure Expedition

De asemenea, conform Everest Today, cu referire la departamentul de turism din Nepal, un alt moldovean s-a înscris pe lista de escaladare a Muntelui Everest.


Sursă: Facebook/Everest Today

Dacă te-ai gândit să urci și tu Everestul, trebuie să știi că începând cu anul 2021, costul mediu pentru un loc într-o echipă comercială pe Everest, fie din Tibet, fie din Nepal, este de 44 500 de dolari. O tentativă minimalistă de escaladare a muntelui ar putea fi organizată pentru aproximativ 20 000 de dolari. O expediție privată costă 200 000 de dolari.

Care este prețul fiecărui lucru de care ai nevoie pentru expediție, poți verifica aici.

Preluat de la: diez.md