Putin.jpeg

Mâine, 30 septembrie, ora 15.00, Kremlinul va organiza o ceremonie de semnare a tratatelor de anexare a teritoriilor ucrainene la Federația Rusă. Este vorba despre așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, și regiunile ocupate Herson și Zaporijjea, scrie presa de stat rusă tass.ru.

„Mâine, în Marele Palat al Kremlinului, în Sala Sfântul Gheorghe, la ora 15.00, va avea loc o ceremonie de semnare a noilor teritorii care vor deveni parte a Federației Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

El a adăugat că Putin se va întâlni la Kremlin, la ceremonie, cu așa-numiții șefi din așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, și ai regiunilor ocupate Herson și Zaporijjea.

În toate cele patru regiuni s-au desfășurat „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă, în perioada 23-27 septembrie.

Rezultatele votului au fost următoarele:
# în așa-numita republică populară Luhansk – 98,42 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în așa-numita republică populară Donețk – 99,23 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Herson – 87,05 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Zaporijjea – 93,1 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md