referendum-ucraina.jpg
În așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, și în regiunile Herson și Zaporijjea au anunțat rezultatele preliminare privind aderarea la Rusia după numărarea a 100 % din voturi exprimate.

În așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, și în regiunea ocupată Zaporijjea – mai mult de 90 % dintre alegători ar fi votat pentru aderarea la Rusia, scrie rbc.ru.

Rezultatele votului sunt următoarele:
# în așa-numita republică populară Luhansk – 98,42 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în așa-numita republică populară Donețk – 99,23 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Herson – 87,05 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Zaporijjea – 93,1 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă.

În așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, referendumurile pentru aderarea la Rusia au fost organizate în perioada 23-27 septembrie. De asemenea, în regiunile ocupate Herson și Zaporijjea organizarea referendumurilor pentru aderarea la Rusia a avut loc în aceeași perioadă.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md