347244263_266328742432567_7757172298823812441_n.jpg

Dacă studiezi la o școală profesională, la un colegiu sau la un centru de excelență și locuiești în Chișinău, Bălți sau Cahul, atunci acest material este pentru tine. În cele ce urmează, îți povestim despre un proiect menit să ofere o varietate largă de cursuri pentru elevii din instituțiile menționate. Este vorba despre Clubul Tinerilor Makeri (CTM), o oportunitate de educație nonformală, menită să contribuie la dezvoltarea competențelor tehnice și a spiritului de inovație în rândul tinerilor din instituțiile de învățământ profesional-tehnic.

Din acest articol vei afla despre oportunitățile și evenimentele disponibile la care te poți înscrie în calitate de elev(ă), despre mentorii care te vor ghida și despre ce poți învăța dacă alegi să faci parte din CTM. Pentru realizarea acestui material, am discutat cu Cristina Onicov-Beșelea, asistentă de proiect, și Raisa Țurcan, coordonatoarea instruirilor.

Proiectul a fost lansat în anul 2019, iar de atunci peste 800 de elevi au absolvit cursurile lansate de CTM. Instruirile sunt destinate doar tinerilor din instituțiile de învățământ profesional-tehnic, deoarece aceștia deseori nu au acces la foarte multe oportunități. „Noi ne-am dorit să-i ajutăm, respectiv le oferim astfel de posibilități încât să-și găsească un post de muncă poate sau chiar o viitoare profesie”, spune Raisa. Cristina Onicov-Beșelea adaugă că fondatorii clubului iau în considerare posibilitatea de a extinde cursurile și pentru elevii din licee, deoarece există cereri și din partea acestora.

Clubul Tinerilor Makeri are filiale în trei orașe ale Republicii Moldova: Chișinău, Bălți și Cahul. În cazul în care locuiești în proximitatea localităților menționate, la fel te poți înregistra la cursuri. CTM asigură achiziționarea abonamentelor pentru transportul public în cazul elevilor care au nevoie.

#1. Drone și aparate de zbor

Cursul „Drone și aparate de zbor” constă din 10 ateliere practice la care vei învăța domenii precum:
# drone;
# mecanică;
# electronică;
# programare.

Cursul este divizat în 10 săptămâni, iar fiecare lecție durează două ore.
Formularul de înregistrare pentru acest curs îl poți accesa aici.

#2. Robotică și mecatronică

Cursul „Robotică și mecatronică” constă din 10 ateliere practice la care vei învăța discipline precum:
# robotică;
# fizică;
# mecanică;
# electronică;
# programare.

În cadrul instruirilor vei afla despre cum sunt construite sistemele robotice, vei construi, vei programa și vei testa un robot. Cursul are un nivel intermediar și necesită absolvirea cursului de electronică și programare (nivel începător) sau cunoștințe în domeniul electronicii și programării.

Cursul este divizat în 10 săptămâni, iar fiecare lecție durează două ore.
Formularul de înregistrare pentru acest curs îl poți accesa aici.

#3. Modelare 3D și tăiere laser

În cadrul cursului „Modelare 3D și tăiere laser” vei studia modelarea tridimensională a obiectelor cu ajutorul aplicației Fusion 360, tăierea și gravarea obiectelor proiectate cu ajutorul programului RDWorks.

Cursul este divizat în 10 săptămâni, iar fiecare lecție durează două ore.
Formularul de înregistrare pentru acest curs îl poți accesa aici.

#4. Electronică și programare

Cursul „Electronică și programare” constă din 10 ateliere practice la care vei învăța electronică și programare de la zero. Vei afla despre:
# principiile de bază ale electronicii;
# procesul de conectare a senzorilor;
# motoare și alte dispozitive electronice pe care ulterior le vei controla cu ajutorul Arduino.

Formularul de înregistrare pentru acest curs îl poți accesa aici.

#5. Operarea mașinilor CNC

Cursul „Operarea mașinilor CNC” constă din 10 ateliere practice la care vei învăța:
# cum se operează o freză cu control numeric;
# să confecționezi obiecte din lemn, plastic și prototipuri de înaltă precizie cu ajutorul mașinilor cu control numeric;
# aplicația software 3D – Fusion360.

Formularul de înregistrare pentru acest curs îl poți accesa aici.

#6. Modelare și imprimare 3D

În cadrul acestui curs, vei studia modelarea tridimensională a obiectelor cu ajutorul aplicației Fusion 360. Ulterior, vei proiecta obiectele modelate la calculator cu ajutorul imprimantelor 3D.

Cursul este divizat în 10 săptămâni, iar fiecare lecție durează două ore.
Formularul de înregistrare pentru acest curs îl poți accesa aici.

Pe parcursul atelierelor, vei fi instruit(ă) de mentori profesioniști. Din echipa CTM fac parte cinci mentori care activează la Chișinău și patru care ghidează participanții din Bălți și Cahul.

De obicei, înscrierile pentru cursurile menționate se deschid la sfârșitul lunii august, iar elevii au ocazia să se înregistreze până la sfârșitul lunii septembrie. La fel, pe 25 decembrie, formularul de aplicare este din nou disponibil în cazul în care nu ai reușit să te înscrii în august.

Pentru un singur curs se pot înregistra maximum 20 de elevi în cazul orașului Chișinău și maximum 10 elevi la Bălți și Cahul.

Clubul Tinerilor Makeri dispune de toate echipamentele necesare: mașină-unealtă cu comandă numerică, mașină cu control numeric, mașinărie cu tăiere laser, imprimante 3D, drone etc. De asemenea, fiecare elev are acces la un laptop pentru a învăța să programeze și să modeleze.

Pe lângă cele șase cursuri la care se pot înscrie elevii, Clubul Tinerilor Makeri organizează anual câteva evenimente la care poți învăța despre tehnică și inovație.

#1. Repair Café. Ideea principală a evenimentului constă în reparația obiectelor stricate. Pe baza acestora, elevii învață să ofere o a doua șansă electrocasnicelor aparent ireparabile pe care, de altfel, le pot păstra în caz de necesitate.

#2. Meetup. CTM organizează o serie de vizite la diverse companii naționale specializate în domeniile de instruire ale tinerilor. Angajații le povestesc elevilor despre condițiile de muncă și cele de angajare. În unele cazuri, tinerii chiar au posibilitatea să devină membri ai acestor companii.

#3. Tabere de vară și iarnă. Scopul acestor evenimente este ca participanții să combine utilul cu plăcutul. Fiecare ediție are o temă diferită, iar pe toată durata taberei participanții învață să creeze anumite produse. De regulă, tabăra de iarnă durează două zile și jumătate, iar cea de vară – cinci zile.

#4. Makeathon. Astfel de evenimente durează două zile și adună elevii din toate cele trei regiuni – Chișinău, Bălți și Cahul. Elevii concurează și prezintă produsele finale pe care le realizează.

De asemenea, prin intermediul cursurilor și al evenimentelor, ai oportunitatea să acumulezi cunoștințe despre realizarea corectă a unei prezentări pentru produsul final și despre modul de promovare al acestuia. Totodată, doritorii se pot implica în calitate de voluntari în cadrul activităților lansate de CTM.

Pentru ca să fii printre primii care află despre oportunitățile actuale oferite de către CTM, poți urmări activitatea echipei pe Facebook sau Instagram. De asemenea, membrii clubului organizează periodic sesiuni de informare în școli pentru a anunța elevii despre activitățile în care se pot implica.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md