https___s3-us-west-2.amazonaws.jpg
Ziua mondială a rinichiului este marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În 2020, această zi este marcată pe 12 martie și constituie o campanie globală desfăşurată pentru a promova sănătatea rinichilor şi reducerea impactului bolii renale şi a problemelor asociate ei.

Prin intermediul acestei zile, Societatea Internaţională de Nefrologie intenţionează să atragă atenţia asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive şi evoluţiei bolilor de rinichi în lume.

Potrivit worldkidneyday, boala de rinichi afectează aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume, iar unul din 10 adulți are boli cronice renale.

Îmbolnăvirile cu boli cronice renale sun în creștere în toată lumea și este proiectat să devină a cincea cea mai frecventă cauză de îmbolnăviri până în anul 2040, iar costurile pentru dializă și transplant consumă 2-3 % din bugetul anual de asistență medicală în țările cu venituri mari.

De asemenea, bolile cronice renale provoacă anual cel puţin 2,4 milioane de decese. La nivel mondial, bolile acute renale afectează peste 13 milioane de oameni,  85 % dintre aceste cazuri fiind înregistrate în ţările cu venituri mici şi medii.

Potrivit statisticii, şi în Republica Moldova bolile de rinichi continuă să rămână o problemă de sănătate publică, caracterizată prin nivel sporit de persoane ce suferă de boli cronice renale și persoane ce necesită tratament prin dializă sau transplant renal.

În anul 2017, în Republica Moldova au decedat 273 de persoane din cauza bolilor aparatului genito-urinar, inclusiv 139 de persoane au decedat de pielonefrită cronică şi 31 – de glomerulonefrită cronică.

Pentru a reduce impactul bolilor renale, Organizaţia Mondială a Sănătăţii încurajează ţările să întreprindă anumite măsuri pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cum ar fi: accesul la apă potabilă sigură, practicarea exerciţiilor fizice, alimentaţia sănătoasă și controlul tutunului.

Preluat de la: diez.md