pixel.png

Nemţii sunt cunoscuţi pentru spiritul lor raţional, dar şi ca fiind călători înrăiţi. O bună parte a turismului mondial se bazează pe excursille achiziţionate de către turiştii germani. De altfel şi cel mai mare Târg de Turism din lume ITB Berlin se desfăşoară aici. Doar ca anul acesta, deşi în Germania până pe 28 februarie erau sub 40 de cazuri în toată ţara, iar la Berlin zero cazuri de pacienţi infectaţi cu coronavirus, târgul la care participă oameni din peste 180 de ţări şi peste 120.000 de vizitatori s-a anulat din motive de prevenţie. Nu a durat mult şi primul caz a fost semnalat în capitala Germaniei.

Pe 1 martie 2020, la o zi şi jumătate după anularea ITB Berlin, veste care a fost aplaudată de unii dintre jucătorii din industria de turism deşi asta înseamnă pierderi financiare uriaşe, a apărut în media vestea primului caz pacient infectat cu coronavirus în capitala Germaniei. ”Vorsich, aber keine panik” titra renumitul ziar Der Welt (Aveţi grijă, dar fără panică).
Asta nu i-a luat prin surprindere pe mulţi dintre locuitori, iar în planul multora s-a aşternut şi refacerea proviziilor.
Geluri dezinfectante nu se mai prea găseau şi nici măştile medicale. În multe magazine fizice sau online (nemţii sunt mari cumpărători ai magazinelor electronice) stocurile fuseseră epuizate în ultima săptămână din februarie când în Italia numărul pacienţilor era în creştere.

Imagine de la raftul cu săpunuri dintr-un magazin din Berlin, 4.02.2020

<!–

Formul de quiz

–>

Adaptarea şi pregătirea activă – cele mai bune soluţii

M-am aflat în Berlin pentru că fusesem invitată la ITB. Cum acesta nu a mai avut loc fizic, la 2 zile organizatorii au anuţat participanţii că pot vizualiza online conferinţe, prelegeri. Aşadar adaptare este cuvântul de ordine. M-am hotărât să mă adaptez şi eu situaţiei noi, deşi recunosc că zecile de titluri pe care le vedeam despre coronavirus şi consecinţele sale mă făceau mai anxioasă pe zi ce trece. Cu toate acestea, viaţa continuă indiferent de cât de mult sau de puţin ne lăsăm pradă anxietăţii sau panicii. Rolul nostru este să ne adaptăm şi să acţionăm raţional.
Am încercat să vorbesc cu câţiva dintre oamenii pe care îi cunosc în Berlin să le aflu părerea despre situaţia în care se află întreaga planetă sub incidenţa noului COVID19. Pot să spun că nu sunt speriaţi astfel încât să se baricadeze în case, dar nici nu i-au în derâdere pericolul. Se pregătesc din mers, aş spune. Redau câteva observaţii cu titlul informativ şi de ce nu inspiraţional.

Surse de informaţii credibile pentru nemţi

În general, nemţii au încredere în autorităţi. Şi spre deosebire de români, nu cred în teoria conspiraţiei şi nu cred că virusul a fost fabricat şi eliberat intenţionat.
Sursa locală principală din care se informează este Robert Koch Institute – RKI, centrul ştiinţific de biomedicină care aparţine de guvern, un pion important al sănătăţii publice în Germania. Cercetătorii de la RKI sunt foarte des citaţi de ziare şi jurnalele de ştiri din Germania.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centers for Disease Control and Prevention – CDC sunt alte surse de informare de primă mână.

Imagine din metrou în Berlin – unele persoane au început să poarte mănuşi pentru a evita contactul direct cu mâinile al noului coronavirus

Ce provizii au făcut?

Deşi pentru români poate părea hilar, după ce nemţii au cumpărat măşti medicale (apoi experţii au explicat că nu sunt neapărat utile) şi dezinfectanţi au cumpărat săpun, hârtie igienică şi alte articole de care fiecare are nevoie şi nu se strică. Unii şi-au refăcut stocul de lumânări. Nemţii au obiceiul de a aprinde la fiecare masă o lumânare, dar pot fi folosite şi ca sursă de lumină sau de căldură în cazul unui pene de curent. La capitolul mâncare a dispărut repede de pe raft pâinea ambalată pumpernickel, o pâine densă din secară. Apoi, s-au cumpărat conserve cu termen de valabilitate mare (conserve de peşte, pateuri vegetale) – fiecare după plac. Apă – cel puţin 10 litri de persoană este recomandarea autorităţilor. Primele care au dispărut de pe rafturi sunt produsele de calitate bună la preţ bun.

Ce s-a întâmplat în transportul în comun în prima săptămână din martie în Berlin?

Nu am observat oameni cu măşti medicale. Cam 3, 4 şi aceia turişti dar pe stradă, însă am observat câteva persoane care purtau mănuşi în metrou, aeroport. O măsură de prevenţie foarte bună, căci mâinile sunt implicate în contactarea noului coronavirus. De altfel, ştiri precum un palet cu dezinfectanţi a fost furat dintr-un spital, dar şi un transport cu măşti medicale a dispărut mi-au ajuns la urechi. Nu mică mi-a fost mirarea să observ că un magazin de pantofi anunţa în vitrine că vând măşti medicale dar şi gel antibacterian (3,5 euro/bucată). Era închis, fiind duminică.

Un magazin de pantofi anunţă că au în stoc geluri antibacteriene şi măşti medicale

Alte observaţii

Păstrarea sănătăţii este cea mai bună strategie pe care o putem adopta fiecare din noi. Asigurarea unui minimum stoc de medicamente uzuale în fiecare casă, dar şi a unor medicamente uzuale pentru bolnavii cronici este un sfat preţios. Experţii nemţi vorbesc despre o criză a medicamentelor din cauza blocării activiţăţilor fabricilor de medicamente din Wuhan. Experţii de la RKI estimează că 60% dintre germani vor fi infectaţi cu noul coronavirus, iar în următorii doi ani vom avea de furcă cu această afecţiune respiratorie. Şi germanii recunosc că dacă se vor îmbolnăvi prea multe persoane în acelaşi timp sistemul medical va fi dat peste cap. De altfel, în media au fost semnalate şi cazuri ale unor persoane care credeau că au contactat boala având simptome asemănătoare şi deşi au sunat la numerele de urgenţă au fost trimişi să sune la alte autorităţi şi tot aşa, nefiind foarte clar pentru toată lumea cum se procedează.
În prezent în Germania, pe 10 martie sunt înregistrate 1.281 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 2 persoane au murit. În Berlin sunt înregistrate 48 de cazuri. Din datele prezentate în media 26 au contactat virusul într-un club în acelaşi timp.

Preluat de la: csid.ro