pixel.png

Deşi titlul pare dur şi ironic la prima vedere, conţinutul este cât se poate de serios, aplicat, cu reguli clare şi de bun simţ. Şi extrem de folositor în aceasta perioadă în care abundă informaţii controversate, neconfirmate şi care induc panică. O platformă on line creată şi administrată de medici şi specialişti în politici de sănătate a elaborat acest ghid pe care csid vi-l propune în varianta cât mai exactă.  Iată care sunt cele 15 puncte.

1. Luaţi-o încet. Panica, este de cele mai multe ori, mai distrugătoare decât un virus în sine. Sunt mai multe decese cauzate de gripă, accidente de maşină, boli cardiovasculare, poluare sau fumat, faţă de coronavirus.

2. Spălaţi-vă pe mâini ca şi când viaţa dvs ar depinde de asta. Pentru că, realmente, chiar depinde de asta. Nu doar coronavirusul, dar şi mulţi alţi germeni şi bacterii îşi fac veacul pe butoanele de la lift, mânere uşilor, barele din mijloacele de transport şi pe cele mai murdare obiecte: banii şi telefoane mobile.

<!–

Formul de quiz

–>

3. Daca ţi-e rău, din orice motiv, stai acasă. La fel copiii, soţul, bunica, mătuşa, prietena cea mai bună, manichiurista, coafeza.

4. Dezinfectează, dezinfectează, dezinfectează. Mâinile, butonul rezervorului de la toaletă, mânere, mouse, tastatură, robinete. NU împrumuta obiecte de uz personal. Nici măcar creioane.

5. Nu merge în locuri aglomerate: Mall-uri, pieţe, săli de conferinţă. Nu, nici măcar la biserică.

6. Dacă nu poţi evita întâlnirile cu prietenii, conveniţi să ieşiţi în aer liber. O regulă nescrisă spun e că aerul proaspăt e inamicul virusului, de orice fel ar fi el.

7. Tuşeşte în pliul cotului, sau cu capul întors spre umăr. Sau în şerveţel, pe care îl arunci imediat şi apoi de speli pe mâini.

8. Nu uita să păstrezi o distanţă de minim 1,5 m faţă de necunoscuţi. Nu te înghesui în mijloacele de transport aglomerate. Mai bine să întârzii la serviciu decât sa fii primul în carantină.

9. Chiar dacă eşti sănătos, vaccinează-te antigripal. Nu există deocamdată vaccin pentru coronavirus, dar există  epidemie de gripă. Şi gripa poate fi fatală.

10. Hidratează-te, evită mâncarea procesată şi consumă fructe şi legume, pentru a-ţi ajuta sistemul imunitar.

11. Evită strângerile de mână pentru o vreme. Mai bine nepoliticos, decât infectat.

12. Evită cantinele şi restaurantele tip autoservire. Sunt locuri în care toată lumea poate atinge orice. Preambalat este cuvântul de ordine în această perioadă. MAI ALES PÂINEA şi produsele de panificaţie.

13. Nu vizita rudele sau cunoscuţii din spitale şi azil. Poţi fi simplu purtător de virus şi poţi îmbolnăvi persoane care au deja un risc crescut.

14. Nu merge la urgenţe, dacă nu ai motive serioase: febră mare, dificultăţi de respiraţie, greaţă, vărsături. Nasul înfundat sau strănutul NU înseamnă urgenţe.

15. Nu te unge pe corp cu usturoi. NU ajută. În schimb, îl poţi mânca – ajută digestia şi este anti-microbian. Dar nu omoară coronavirusul. Doar îndepărtează oamenii din preajma ta.

NU crede tot ce scrie pe internet – exceptând site-urile oficiale şi canalele „Ce se întâmplă, doctore?” Şi nici nu distribui toate gogomăniile. Rugăciunile ajută – spiritual. Fizic, lasă medicii să te îndrume.

 

Preluat de la: csid.ro