20210417_104634.jpeg
Documentarul MyEverest, realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în Republica Moldova, continuă să uimească cu noi istorii din expediția moldovenilor în Nepal.

Din episodul doi, difuzat de TV8, aflăm povestea lui Vadim Mihailov și Pasang Lama, căsatoriți de aproximativ cinci ani. Vadim este originar din Chișinău și de mai mulți ani lucrează peste hotare, de opt ani activând ca steward la o companie aeriană din Dubai. Acolo a și cunoscut-o pe soția lui – Pasang. Ea este originara din Kathmandu, Nepal. Vine dintr-o familie de nobili cu tradiții și istorie, străbunicul ei fiind persoana care gestiona pe timpurile regale o întreagă regiune a orașului Kathmandu. Pe timpul lui, în fața casei sale a fost construită cea mai mare stupă din Nepal – Buddha Stupa.

Astăzi, casa părintească a bunicului ei a devenit templu unde mii de turiști îi trec pragul. Pasang, ca și membrii familiei sale merg pentru a se închina și a lua binecuvântare în fața statuiei bunicului ei care se află alături de alte statui Boudha, în templul BOUDHANATH Stupa. Tinerii și-au unit destinele cu tradiții nepaleze tot pe teritoriul acestui templu.

De asemenea, în acest episod aflăm că nepalezii au serbat în primăvară anul 2078! Anul nou al nepalezilor este cu 56 de ani, 8 luni și 15 zile mai târziu decât cel european. Nepalezii își „numără anii” din perioada urcării la conducerea țării a căpeteniei Vikram Sen, pe care îl consideră un semizeu. Dar acest calendar nu este singurul. În Nepal sunt în circulație cinci calendare paralele, care încep să fie din momentul nașterii lui Budha, cu 880 de ani până în era noastră și cu 78 de ani până la era noastră.

<!–

–> <!–

–>

Episoadele documentarului sunt difuzate săptămânal pe TV8, sâmbătă, ora 18:30.

Documentarul MyEverest este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în Republica Moldova prin Programul de consolidare a încrederii, realizat de UNDP Moldova – Poduri de încredere peste Nistru – Мосты доверия через Днестр.
Proiectul MyEverest a fost susținut de către partenerii generali Mastercard, Moldindconbank, Moldcell și True Sweets – Dulcinella Altfel. Expediția a fost susținută cu produse și echipamente de Traumeel S (heel.md), Garmin Moldova, #samsungmd. Suportul juridic este asigurat de EFRIM ROŞCA Asociații.

Preluat de la: diez.md