pa-satul-mare.jpg
Cu 15 etaje şi o înălţime de 97 de metri, clădirea este din beton masiv, are 12 000 de metri pătraţi, iar deasupra ei este amenajat un amfiteatru în aer liber de unde se poate admira panorama orașului. Este vorba despre Palatul Administrativ din Satu Mare (România), care a fost primul „zgârie-nori” al perioadei ceaușiste. O bună bucată de timp a fost cea mai înaltă clădire din România și e printre cele mai înalte din Ardeal. În ţară, doar Casa Presei Libere o depăşea.

Conform adevărul.ro, Palatul Administrativ din Satu Mare s-a dorit, atunci când a fost construit, să fie replica „zgârie norilor” pe care Ceauşescu îi vedea în serialul Dallas. O bună bucată de timp a fost cea mai înaltă clădire din România. Momentan nu are rivali în Transilvania, fiind cu mult mai înaltă decât restul clădirilor din Ardeal şi în ţară doar Casa Presei Libere sau Tower Center International o depăşeşte.

Clădirea a fost construită în perioada 1972-1984 lângă centrul vechi al municipiului Satu Mare, după proiectul arhitectului Nicolae Porumbescu din Iaşi, ajutat de către sătmăreanul Ludovic Gyure. Directivele PCR au fost trasate foarte clar proiectanţilor, în sensul că Palatul Administrativ trebuia construit pe malul râului Someş și urma să fie sediul politic şi administrativ al judeţului.

Palatul Administrativ în construcție/ satmareanul.net

Construcția a costat trei miliarde de dolari, iar astăzi unii o încadrează printre cele mai urâte clădiri administrative din lume, în timp ce alții vorbesc despre un monument al fostului regim. Este așezată în zona Centrului Vechi, care astăzi revine la viață cu ajutorul unor finanțări europene.

<!–

–> <!–

–>

Palatul Administrativ pe timp de noapte/ zigzagprinromania.com

Preluat de la: diez.md