ciocolatata-neagra.jpg

Industria alimentară produce multe tipuri diferite de ciocolată: în ultimii ani, ciocolata neagră, în special, a câștigat o mare popularitate. Interesul pentru ciocolată a crescut datorita efectelor sale potențiale asupra sănătății, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, nivelul insulinei, funcțiile vasculare și procesele de oxidare.

Pe primul loc printre micro nutrienții responsabili de beneficiile ciocolatei negre sunt antioxidanții, esențiali pentru a împiedica bolile și procesul de îmbătrânire. Cei mai prezenți în boabele de cacao sunt polifenolii, flavonoizii, catechinele.

Profilul de grăsimi din cacao este, de asemenea, benefic pentru sănătate. Grăsimile din boabele de cacao constau în principal în acid oleic (o grăsime sănătoasă pentru inimă, găsită și în uleiul de măsline), acid stearic și acid palmitic.

Compușii bioactivi din cacao pot îmbunătăți fluxul sanguin din artere și pot contribui la o scădere ușoară, dar semnificativă statistic, a tensiunii arteriale.

Flavonoizii prezenți în ciocolata neagră reduc rezistența la insulină, de unde riscul mai mic de a dezvolta diabet 2. Totuși, de ținut cont că ciocolata conține și zahăr, care are efectul opus.

Prezența antioxidanților în ciocolată este responsabilă și de efectul ei pozitiv în ce privește riscul cardiovascular. Antioxidanții împiedică formarea depunerilor pe artere, ceea ce presupune în timp un risc mai redus de boli cardiace.

Beneficiile ciocolatei negre asupra circulației sângelui se răsfrâng și asupra activității cerebrale. De asemenea grăsimile și zahărul din ciocolată stimulează hipotalamusul, inducând o senzație plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei.

Citește și: 30g de ciocolată neagră cu 85% cacao consumate zilnic ne fac mai fericiți, arată un studiu

În linii mari, nutriționiștii recomandă ciocolata neagră cu peste 70%  cacao. Dar ce înseamnă exact acest lucru? În realitate, conținutul de cacao uscată, praf, este mai mic. 70% indică în realitate suma dintre untul de cacao, masa de cacao și pulberea de cacao.

Nu există o cantitate maximă de ciocolată neagră care ar trebui consumată zilnic; și nici nu trebuie să mâncăm neapărat zilnic. O recomandare generală este de a nu depăși 30 de grame pe zi , adică 2-3 pătrățele; sau, dacă depășim, să compensăm renunțând la alte alimente bogate în calorii.

Citește și: 4 motive pentru a mânca patru pătrățele de ciocolată neagră în fiecare zi

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro