voluntara.jpg
Voluntariatul promovează implicarea activă a tinerilor în viața societății. În așa mod, adolescenții își pot manifesta spiritul civic în viața de zi cu zi pentru a inspira societatea la o schimbare. De asemenea, această activitate contribuie la dezvoltarea personală a tinerilor în formare, cât și are o mulțime de avantaje pe plan profesional.

În acest articol îți vom face cunoștință cu Ilinca Gherega, care are 17 ani și studiază în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „B.P. Hasdeu” din orașul Drochia. Tânăra practică voluntariatul de mai bine de trei ani și afirmă că încă de la început a simțit că și-n următorii ani aceasta va fi ocupația sa de bază.

# Cum a devenit voluntară

„Am decis să mă ocup de voluntariat la propunerea unei colege, prin a face parte din consiliul din sat. Odată ce am aflat în ce consta Consiliul de Tineret, m-am îndrăgostit și am înțeles că-n următorii ani va fi ocupația mea de bază. Deși la început era cam greu de combinat școala cu activitatea de voluntară, care necesită mult timp, m-am descurcat. Atunci când iubești ceea ce faci, te obișnuiești.”

# Ce activități pot implementa voluntarii

„La nivel local, am contribuit la procesul de identificare a necesităților tinerilor, care constă în chestionarea adolescenților din raion și din sat pentru ca ulterior să găsim metode de soluționare a acestora. La nivel național, am participat în luna mai la «Hackathon Tinerii pentru dezvoltarea comunitară». Au participat peste 50 de persoane din mai multe raioane, inclusiv din Drochia. Pe parcursul a trei zile, am învățat ce este un proiect, cum se scrie, de ce trebuie să ținem cont și cum se elaborează un buget. Astfel, am creat activitatea «Angajarea de la A la Z», deoarece a fost subiectul cel mai solicitat de tinerii din raionul Drochia.”

# Ce este un carnet de voluntariat și cum îl putem obține

„Un carnet de voluntariat este un document în care sunt stocate orele de voluntariat pe care le-a realizat voluntarul. El oferă foarte multe oportunități, mai ales pentru viitorii studenți care optează pentru bursă. Pentru a obține acest carnet, sunt necesare minimum 60 de ore de voluntariat timp de trei luni, ulterior are loc semnarea actelor, inclusiv acordul părinților în cazul în care voluntarul este minor. Aceste acte sunt trimise spre analizare la Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova și la minister. După ce au fost analizate, se deschide carnetul, iar orice oră de voluntariat argumentată este plasată acolo.”

# Despre importanța voluntariatului

„Recomand voluntariatul, deoarece te schimbă enorm, zic asta din experiența personală, pentru că mi-am dezvoltat aptitudinile, mi-am făcut prieteni noi și am colaborat direct cu administrația publică locală. De asemenea, am văzut cât de diverse sunt ideile adolescenților. Voluntariatul mi-a oferit posibilitatea să contribui la progresul comunității și al tinerilor. Voluntarii sunt niște meșteri care modelează noii învățăcei ce aspiră la o schimbare.”


Sursă: arhivă personală

Autoare: Adriana Mocan

Preluat de la: diez.md